Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț a realizat în acest an un proiect de digitalizare a educației, adaptând astfel procesul de învățare la cerințele secolului XXI. În vederea derulării procesului de învățare, am creat o rețea informatizată la nivelul clădirii principale a colegiului, precum și în clădirea laboratoarelor de informatică, în total la 30 de săli de clasă, dotate cu calculator, cameră web, videoproiector și boxe audio. Întregul sistem de digitalizare al colegiului a fost gândit într-o viziune structurată coerent pentru a avea rezultate educaționale bune pentru toți elevii – sistem complet de transmitere a orelor în regim hibrid, internet de mare viteză cu bandă garantată, dotarea profesorilor cu tablete grafice și a elevilor cu posibiltăți reduse cu tablete pentru orele în sistem on-line, utilizarea catalogului electronic și a grupurilor de whatsapp pe clase pentru informarea părinților, utilizarea unei platforme unice de învățare cu proceduri interne de protecție a datelor.
Realizarea acestui proiect a presupus o sumă de aproximativ 80 000 de lei doar pentru achiziții de materiale. Cel mai puternic blocaj a apărut atunci când ne-am dat seama nu doar de valoarea foarte mare a resurselor financiare de care aveam nevoie, ci și de timpul foarte scurt pe care îl aveam la dispoziție pentru a le obține și a implementa soluțiile tehnice. Pentru prima problemă, soluția găsită a fost să implicăm partenerii noștri din administrația publică, agenți economici, părinți și personalul școlii. Au fost utilizate fonduri strânse de Fundația Infomat a colegiului, de la colectivele de părinți implicați în proiectul “Un calculator pentru laborator”, dar și sponsorizări în bunuri ale unor agenți economici privați. O parte din calculatoarele utilizate ne-au fost puse la dispoziție de către asociația unui coleg, profesor de fizică, RO-SAT ONE. Pe lângă acestea au fost utilizate și echipamentele instalate în luna august prin proiectul guvernamental PLATFORMĂ NAŢIONALĂ INTEGRATĂ – WIRELESS CAMPUS, echipamente în valoare de peste 40000 de lei. A doua problemă a fost rezolvată prin orele de muncă suplimentare ale personalului didactic auxiliar și nedidactic, ale conducerii școlii pentru a crea un sistem digitalizat unitar in două luni. Munca în echipă a dus la consolidarea culturii noastre organizaționale.
Școala a reînceput la 14 septembrie într-un mod nou pentru toți cei implicați – elevi, profesori, părinți, administrație. Pentru respectarea distanțării fizice necesare asigurării condițiilor de siguranță în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19, a fost posibilă alocarea în fiecare clasă doar a 2/3 din numărul de elevi. Astfel, am desfășurat orele de curs în format hibrid și în două schimburi, reușind să avem o prezență de aproape 100%. Acest lucru a fost posibil respectând standardele de performanță ale unei educații de calitate datorită condițiilor tehnice oferite de rețeaua informatizată construită în perioada august-septembrie și finalizată în perioada octombrie-noiembrie. Deși erau conectați simultan 30 de profesori și 250-300 de elevi, cursurile susținute în regim de videoconferință s-au desfășurat ireproșabil din punct de vedere tehnic. În prezent, când procesul de învățare este în întregime online, sunt profesori care își susțin orele de la școală datorită calității tehnice excelente oferite de rețeaua colegiului.
Mediul digital s-a constituit într-o provocare pe care am transformat-o într-o oportunitate pentru membrii comunității educaționale. Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț și-a construit, într-o lume interdisciplinară și digitalizată, unul din cele mai puternice brand-uri educaționale din comunitate prin încurajarea inițiativei și leadershipului la elevi, prin promovarea empatiei și toleranței ca instrumente didactice de atingere a performanței, brandul CNI. Ca orice brand de succes se bazează pe reputație, încredere și recunoaștere, oferind asigurarea că promisiunile unei educații de calitate vor fi ținute.
MULȚUMIM PARTENERILOR NOȘTRI
Primăria Municipiului Piatra-Neamț
Consiliul local al Municipiului Piatra-Neamț
Fundația INFOMAT
Asociația RO-SAT ONE
S.C. ONLINESHOP SRL
Colectivele de părinți ai elevilor CNI