Cunoașteți încărcătura atmosferei atunci când trăiți cu intensitate un moment în care emoția vă copleșește întreagă ființă? Ei bine, acum multiplicați această emoție și astfel vă veți putea imagina cam cum a fost atmosfera în orașul nostru zilele acestea, când târgul de la poalele muntelui Pietricica a avut onoarea, dar și deosebita plăcere, să fie gazda unui eveniment foarte important și mult așteptat de elevii pasionați de astronomie: Olimpiada Internațională de Astronomie, etapa a XXIV-a. În perioada 18-27 octombrie, echipe de elevi și profesori din Bangladesh, Bulgaria, China, Cehia, India, Italia, Kazakhstan, Korea, Lithuania, Malaysia, Moscow Land, Nepal, Romania, Rusia, Sri Lanka, Suedia, Tailanda, Ucraina, USA și Vietnam s-au înfruntat într-o competiție menită să desemneze pe cei mai buni astronomi la nivel liceal.
Colegiul Național de Informatică, membru al echipei organizatoare, și-a deschis larg porțile pentru a primi oaspeții cu un program atractiv care să le ofere amintiri cât mai plăcute.
Luni, 21 octombrie, CNI a fost gazdă pentru profesorii delegațiilor străine, care au făcut un tur al școlii, fiind impresionați de strategiile didactice inovative din toate ariile curriculare ce utilizează noile tehnologii în laboratoarele de științe, de informatică sau de fonetică. Momentul s-a transformat într-o vizită de studiu, invitații fiind interesați de modul cum se desfășoară orele de curs. Pe parcursul acesteia au fost însoțiți de domnul inspector de fizică Cristinel Secară, de conducerea colegiului, respectiv doamna director Daniela Neamțu și domnul director adjunct Vasile Diaconu, precum și de doamnele profesoare de limba engleză Silvia Morțe și Brândușa Stan.
Astfel, pasiunea pentru studiul fizicii a fost demonstrată de doamna profesoară Laura Chertic cu ajutorul clasei a XI-a A, în cadrul lecției „Pendul gravitațional”. Elevii au determinat accelerația gravitațională folosind un pendul, dispozitivul IT de achiziții de date și calculatoare. Cu ajutorul acestora au măsurat oscilațiile și au întocmit o bază de date pentru viitoare experimente. Diferitele „Tipuri de reacții chimice” au fost învățate de elevii de la clasa a XII-a B, doamna profesoară Ana Hogea ilustrând, în laboratorul de chimie, modalitatea practică de a preda noțiuni noi prin metoda experimentală. Domnul profesor Ene Dumitru i-a invitat pe oaspeții noștri în laboratorul de informatică, unde, împreună cu elevii clasei a XI-a B, a dezbătut „Programarea dinamică sub șir crescător maximal”. În laboratorul de biologie, doamna profesoară Alina Sauciuc i-a ghidat pe elevii de la clasa a IX-a B prin „Observații microscopice asupra celulelor vegetative și animale”, utilizând cercetarea la microscop.
Dar elevii de la CNI au aptitudini și pentru studiul limbilor străine, nu numai preocupări științifice, iar vizita în laboratorul de fonetică i-a edificat pe deplin, căci doamna profesoară Elena Mitrea a arătat oaspeților că elevii noștri de la orice nivel, în special cei de gimnaziu, au cunoștințe temeinice de limba germană, realizând cu cei de la clasa a VI-a A o oră interactivă, aceștia învățând cuvinte noi la tema „Locuință” și pronumele posesiv cu ajutorul manualului digital interactiv.
La final, echipa de robotică a colegiului, CYB3RG0DS, coordonată de doamna profesoară Florentina Ungureanu și de inginer de sistem Ovidiu Nechita, a prezentat viitoarele proiecte cu care vor participa la concursuri, atât la nivel liceal de către elevii Andrei Alican, XI A, Cătălina Burlea și Bogdan Brumă, XI F, Olaru Marius, X F, cât și la nivel gimnazial de către elevii Liulea David, Tanasă Octavian, Botomei Vlăduț, Zienna Angelo, VII A. Oaspeții au fost invitați să se joace cu roboții care sunt programați chiar de elevii din clubul de robotică.
Tot periplul științific s-a finalizat la sala multimedia a colegiului cu schimburi de opinie legate de studiul fizicii, de metode interactive și inovative de predare, de preocupările elevilor privind astronomia. În cadrul unui coffee-break relaxant, oaspeților li s-a oferit revista elevilor colegiului și pliantul de prezentare a acestuia.
Tot luni, dar și marți, 22 octombrie 2019, și joi, 24 octombrie 2019, elevii participanți la Olimpiada de Astronomie au vizitat CNI și, împărțiți în echipe, au participat la activități interactive, de tip STEM, coordonate de profesorii liceului și de Consiliul Școlar al Elevilor de la CNI. Principala activitate a fost organizată de elevii pasionați de fizică și profesorii acestora – Diana Bejan, Laura Chertic, Carmen Florescu și Cornelia Țăbârnac. Astfel, tinerii astronomi au vizionat un documentar care prezintă organizarea unor misiuni de cercetare pe Lună sau alte planete, precum și construirea unui dispozitiv menit să aterizeze și să trimită date de pe planetele alese pentru aceste misiuni. Apoi, organizați în echipe mixte, elevii au fost implicați într-un experiment inedit, Egg Landing, constând în construirea unui dispozitiv de aterizare a unui ou în așa fel încât să nu se spargă, acesta fiind landerul dintr-o misiune de cercetare. De asemenea, în cadrul aceluiași experiment, au realizat un dispozitiv de transport a oului pe terenuri dificile (roverul), condiția fiind ca roverul să încapă în lander.
De un real succes s-au bucurat și activitățile echipei de robotică. Veteranii și juniorii clubului au prezentat robotul pentru competiția BRD First Tech Challenge și au făcut demonstrații. Participanții s-au bucurat să testeze roboții și au adus idei noi.
Pentru ca turul să fie și relaxant, nu doar incitant, elevii CNI s-au mobilizat și i-au încântat pe oaspeți cu produse tradiționale românești, produse handmade și i-au invitat la dans și cântec alături de trupa de muzică a liceului și de eleva Lazăr Ana Maria de la clasa a VII-a A.
Activitățile organizate de CNI au constituit și un mijloc eficient de socializare, de formare de prietenii între tineri care împărtășesc aceleași pasiuni. Pentru elevii voluntari a fost și prilejul de a dobândi experiență în organizarea unui eveniment cultural de o asemenea anvergură. Reporterii de la Infopuls au fost coordonați de doamna profesor Brîndușa Anghel, fotografii clubului Infocus de domnii profesori Octav Preisler și Ionuț Ciurlea, iar voluntarii însoțitori de doamna profesor Raluca Ene.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat!