HOUR OF CODE 2015
la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ
Acum în secolul XXI când tehnologia este peste tot în jurul nostru, de la Internet la telefoane mobile şi până la controlul zborurilor şi a roboţilor, este datoria fiecăruia dintre noi să promovăm şi să încurajăm educaţia, mai ales când vorbim de un domeniu care le va contura viitorul: programarea.
Copiii din ziua de astăzi pot fi cu greu despărţiţi de calcutator sau tabletă. Tocmai de aceea, trebuie să le fim alături şi să-i ajutăm să-şi ducă pasiunea mai departe, învăţându-i de la vârste fragede să scrie programe, să prelucreze imagini, să creeze singuri jocuri şi aplicaţii pentru calculator.
Programarea a devenit în prezent una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob și o abilitate tot mai căutată în orice domeniu. Indiferent în ce colţ de lume s-ar afla, tinerii uniţi de această pasiune colaborează în scopul dezvoltării de proiecte la care acum câţiva ani unii dintre noi doar visau.
Desfăşurat anul acesta timp de 7 zile, între 7 și 13 decembrie 2015, programul Hour of Code și-a propus să demonstreze tocmai acest lucru, că tehnologia este accesibilă și că oricine, indiferent de vârstă sau cunoştinţe, poate să învețe bazele programării.
Timp de o săptămână, elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, au accesat tutorialele şi au parcurs materialele de pe platforma online code.org, pornind de la cele pentru începători şi până la cele de JavaScript.
Elevii au fost încurajaţi să distribuie pe facebook certificatele de participare, pentru a inspira şi alţi prieteni să participe la o oră de programare.
Miercuri 9 decembrie 2015, ne-au fost alături, în organizarea activităţilor Hour of Code la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, doamna Elena Coman din partea Asociaţiei TechSoup Romania şi domnişoara Diana Botez, student partner Microsoft.
Elevii claselor a V-a şi a VI-a au parcurs sub îndrumarea prof. Gabriela Blaga şi a studentei Diana Botez primii paşi în programarea jocurilor pe calculator, cei de clasa a V-a scriind primele lor linii de cod. Entuziasmul acestora a fost mare, unii dintre ei dorindu-şi deja o carieră în acest domeniu.
Diana Botez a precizat că a găsit la Colegiul Naţional de Informatică “copii simpatici, dornici de cunoaştere şi foarte implicaţi.”
Anul acesta Colegiului Naţional de Informatică a primit din partea Microsoft, Microsoft YouthSpark şi Techsoup diplomă de Şcolă Hour of Code, iar elevilor şi profesorilor organizatori le-au fost acordate diplome, precum şi premii pentru elevii care au terminat primii sarcinile de lucru.
Am reuşit astfel să le demostrăm celor mai mici elevi din şcoala noastră că programarea este simplă, accesibilă şi oricine poate învăţa să programeze chiar dacă pentru început doar la un nivel de bază.
Elevilor de liceu, Diana Botez le-a stimulat imaginaţia astfel încât aceştia să ajungă privească dincolo de amuzamentul jocurilor, în interiorul calculatoarelor şi al aplicaţiilor, precizând importanţa aplicării teoriei învăţate în proiectele ulterioare pe care aceştia vor ajunge să le dezvolte.
Intr-o societate în continuă schimbare, în care oamenii sunt din ce în ce mai mult conectati virtual, programarea a devenit pentru tineri, o oportunitate de a aborda problemele într-un mod structurat, algoritmic, oferindu-le posibilitatea de a fi participanţi activi în schimbare de a-şi găsi noi orizonturi de dezvoltare şi integrare în societatea secolului XXI.
Prof. Gabriela BLAGA
[galerie]