În contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) Colegiul Naţional de Informatică şi-a continuat tradiţia, astfel încât  profesori şi elevi s-au bucurat împreună pe parcursul  Săptămânii Francofoniei.

În perioada 17 –  24 martie 2023, elevii claselor V – XI, sub îndrumarea doamnelor profesoare de limba franceză Raluca Ene și Elena Chelaru  au demonstrat cunoştinţele despre Francofonie, dar şi sensibilitatea, talentul, creativitatea și chiar pasiunea pentru știință.

Elevii de gimnaziu și-au dovedit talentul artistic prin minunatele expoziții de desene pe care le-au pregătit, afișe, poezii.

Elevii de liceu, în afara faptului că s-au informat despre Francofonie și i-au informat și pe colegii lor prin prezentările PPT, au cântat în limba franceză, au prezentat scenete despre francofonie, Bingo în limba franceză, au realizat carte 3D cu simboluri culturale ale țărilor francofone, precum și o broșură ABC – conținuturi culturale francofone. Cele mai interactive propuneri de activități ale elevilor de liceu au fost apoi prezentate, ca modele de bună practică elevilor de gimnaziu.

Ca o noutate, anul acesta, elevii clasei a XI-a F, au vizionat filmul franțuzesc « L’œil de l’astronome », au făcut activități de înțelegere globală și detaliată și, îndrumați de doamna profesoară de fizică Diana Bejan și – au demonstrat ingeniozitatea realizând, cu materialele avute la dispoziție, dispozitivele optice despre care s-a povestit în film- lupă, luneta și camera obscură, dar, pornind pe drumul experimentării au construit și alte dispozitive optice, ca de exemplu, microscopul. Ulterior, au explicat în limba franceză cum au realizat aceste dispozitive și cum funcționează ele.

Ca în fiecare an, elevii mici și mari, au fost  încântați de ocazia oferită de a-și putea demonstra talentele și de a lucra în echipă.

Prof. Raluca ENE