Viața reprezintă un miracol cu care umanitatea a fost înzestrată și care reprezintă darul cel mai de seamă cu care ne putem mândri. A aduce pe lume un copil reprezintă o minune dumnezeiască și, zilnic, acest lucru se petrece în toate spitalele din lume. Vocea care vestește venirea pe lume a unui copil aduce fericire în sufletul părinților. Dar bucuria pe care medicii și asistenții o au când asistă la această taină este umbrită de „micii luptători”, prematurii care luptă să trăiască.

Toate statisticile arată că România are o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1000 de născuți vii, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar principala cauză a acestui număr este reprezentată de  nașterile premature. O parte din decese pot fi prevenite prin dotarea maternităților și a secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

„Let Be Innovative And Social!” este un proiect Erasmus+  ce se desfășoara pe o durată de doi ani, începând cu 1 decembrie 2020, la Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, coordonator european al proiectului,  beneficiind de colaborarea a șase școli-partenere: Colegiul Național de Informatică, România, OGEC Lycee de la Sauque, Franța, Praktikum, Finlanda, I.E.S. Francisco García Pavón, Spania, Şule Muzaffer Büyük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Turcia, Centro Studi Didattico Ambientale Sibarys, Italia.

Scopul proiectului social a fost de a dezvolta spirit civic, empatie și abilități durabile pe piața muncii, rezolvând o problemă a comunității.

Elevii participanți la implementarea proiectului social „Little Warriors”, din cadrul proiectul Erasmus+ „Let Be Innovative and Social”, au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală utilă secției de Neonatologie, din cadrul Spitalului Județean Neamț.

Aceștia au creat o pagină de Facebook https://www.facebook.com/Micii-Luptatori-101601248978500 unde au promovat proiectul, precum și evenimentele organizate de ei care i-au ajutat să strângă o parte din suma necesară cumpărării acestor instrumente. Serile de Movie Night, Târgul de Crăciun, competiția de jocuri pe calculator și o strângere de fonduri care au avut loc în luna decembrie, cu ocazia Zilelor Colegiului Național de Informatică, au constituit un prilej ca elevii implicați în proiect „să lupte” pentru cei pe care ei îi consideră „micii luptători”. Activitățile lor de caritate au continuat cu încă două seri dedicate filmului, în colaborare cu Cinematograful Mon Amour Dacia, Piatra-Neamț, și un Târg de Mărțișoare, unde elevii de la CNI vor oferi mărțișoare confecționate de ei, iar colegii lor și profesorii vor dona bani pentru această cauză.

Toți copiii implicați în acest proiect au fost susținuți de  membrii echipei de implementare a proiectului, doamnele profesoare Elena-Genoveva Irimia, coordonatorul proiectului, Daniela Neamțu, Elena-Brîndușa Stan, Elena-Brîndușa Anghel, Mihaela-Raluca Ene, Elena Morariu, Maria Antoanela Berea, Ana Mirela Mititelu și  Mirabela Brăduleț, expertul contabil al proiectului.

Membrii echipei de implementare a proiectului social „Little Warriors” sunt: Marcu Anastasia și Timofte Tudor Iustin din clasa a IX-a A, Berbece Raluca, Isache Daniel, Nistor Ruxandra, Ciubotaru Radu, Andronic Alecsia, Dobraniș Mara, Bârlădeanu Larisa, Caia Andreea, Amâțoaiei Miruna din clasa a IX-a B, Cojocariu Razvan-George, Zaharia Alessandra Elena, Aurâtei Valentin, Silter Eliza, Roman Tatiana Ștefania din clasa a IX-a D, Vernica George Vlad,  Bașag Darian Constantin, Părău Vlad din clasa a X-a C, Răzeșu Sebastian, Seftiean Alexandru, Chiriac Ilinca, Minuț George Alexandru din clasa a X-a F, Ungureanu Cassian din clasa a XI-a C, iar coordonatorul întregului grup a fost Ciobotariu Iustin din clasa a IX-a D. Felicitări tuturor copiilor!

În urma campaniei de strângere de fonduri, consultându-ne cu doamna Ana Maria Nechifor, medicul șef al secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean, cu doamna Dana Spiridon, asistenta-șefă de la Neonatologie, și cu domnul Daniel Manea, asistent medical la aceeași secție, s-au achiziționat instrumente moderne care pot ajuta cu adevărat prematurii care se nasc la secția de Neonatologie și care să răspundă mai bine nevoilor secției și a prematurilor: bilirubinometru non-invaziv BiliCare, videolaringoscop INSIGHTERS IS3-L, injectomat Medina S200, set complet suport respirator prin CPAP compatibil cu sistemul infant Flow® SipapTM.

Trebuie să mulțumim și partenerilor acestui proiect, CREATIVE OFFICE, FARMACIA ARDEALUL SRL, PRODPROSPER SRL, CRISTAL FVD SRL, AUTOBRAȘOVIA SERV SRL, SILVACAD, HOTEL CENTRAL PLAZZA, VITAMINE AQUA, CINEMA MON AMOUR DACIA, MULTIBOX SRL, BUSSINESS AGRO CONSULTING SRL, ACONSTANTINESEI IOAN – INTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, EMPLOYMENT SERVICES SRL,  CRIBERNET SRL, VERNICA IRINA ELENA BIROU NOTARIAL, ASOCIAȚIA PENTRU SUSTENABILITATE, SC DINAMIC 92 DISTRIBUTION SRL, SPN-BALAN DORINA-BALAN OANA, ATCOM SCM, preoţilor din cadrul PROTOPOPIATUL Piatra-Neamţ, comitetelor de părinți de la clasele a VI-a B și a IX-a D de la Colegiul Național de Informatică sau persoanelor fizice, care au răspuns apelului copiilor implicați în proiect.

În același timp mulțumim pentru sprijinul acordat de echipa editorială de la MESAGERUL DE NEAMȚ, care a publicat o serie de articole dedicate acestui proiect.

Mulțumirile noastre se adresează tuturor celor implicați, celor care au făcut posibil ca acest proiect să-și împlinească menirea, aceea de a cumpăra instrumente moderne care îi vor ajuta pe medicii și asistenții de la secția de Neonatologie de la Spitalul Județean Neamț să aducă zâmbetul și fericirea în sufletul părinților și să le ofere micuților luptători șansa la o viață minunată!