În perioada 1-3 martie, la Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț s-a desfășurat Concursul Pluridisciplinar PROSOFT@NT, un eveniment care îşi propune să stimuleze pasiunea pentru matematică și informatică a elevilor participanți, un proiect cu personalitate care anul viitor va împlini 20 de ani de existență, precum și etapa națională a Olimpiadei Internaționale de Informatică pe echipe, care se speră că va avea cel puțin aceeași longevitate.

Elevi și profesori din România, Italia și Republica Moldova au participat la cele două competiții, care cresc în amploare și importanță, devenind întreceri la care participă cei mai buni elevi la disciplinele matematică și informatică, fiecare dintre ei concurând pentru un loc pe podium.

Miercuri, 1 martie, a avut loc deschiderea oficială a concursurilor, care a reunit, în sala ,,Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț – doamna Inspector General Florentina Moise-Luca, doamna Inspector de disciplina Informatică Florentina Ungureanu doamna Inspector de disciplina Matematică Elena Morariu, ai Ministerului Educației, sub egida căruia de desfășoară cele două concursuri – doamna consilier Alina-Viorica Dumitrașcu, reprezentanți ai Universității ,,Alexandru  Ioan Cuza” din Iași – conf. dr. Mihai Gontineac, Facultatea de Matematică, conducerea Colegiul Național de Informatică – director prof. dr Daniela Neamțu și director adjunct prof. Luminița Cozma, precum și participanții la concurs, veniți din țară, din Republica Moldova și Italia. Dacă participanții la ceremonia de deschidere au fost întâmpinați cu pâine și sare, cum cere tradiția, la finalul acesteia au fost cuceriți de un moment artistic, oferit de elevii CNI.

În zilele de joi, 2 martie, și vineri, 3 martie, participanții s-au întrecut la programare individuală, matematică, soft educaţional/realizare de pagini web şi proba interdisciplinară matematică-informatică pe echipe. În paralel cu acest concurs a avut loc finala naţională a Olimpiadei Internaţionale de Informatică pe echipe (IIOT 2023), al cărei promotor este Instituto Aldini Valeriani Sirani din Bologna, Italia, alături de Colegiul Național de Informatică. Pe lângă tinerii liceeni, și-au încercat puterile în ale matematicii și elevii de gimnaziu, într-o secțiune a concursului dedicată lor, ProSoft@NT Junior.

După susținerea probelor, lăsând la o parte emoțiile provocate de agitația unei întreceri de o asemenea anvergură, tinerii informaticieni și matematicieni au luat o pauză binemeritată și au descoperind frumusețea orașului Piatra-Neamț, dar și elementele de artă neolitică adăpostite de Muzeul de Artă Neolitică Cucuteni. De asemenea, vineri, 3 martie, elevii participanți la IIOT, însoțiți de voluntarii CNI, au realizat o incursiune în universul fascinant al tradiţiilor şi al istoriei nemţene, facilitată de excursia la Cetatea Neamțului și Parcul Natural Vânători Neamț.

Vineri, 3 martie, a avut loc Sesiunea Națională de Comunicări Metodico-Ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui” în laboratorul multimedia al Colegiului Naţional de Informatică, titlul ediției din acest an fiind „Creativitate și inovații prin medii virtuale de învățare – noi orizonturi”. Participarea directă, dar și în mediul virtual,la acest eveniment, a cadrelor didactice preocupate de noutățile implementate în domeniul educației a creat contextul în care digitalizarea a reunit variile domenii în care aceasta se manifestă. Dintre acestea enumerăm cercetările farmacologice, dobândirea de  competențe lingvistice, facilitarea interacțiunilor interpersonale și, nu în ultimul rând, domeniul specific al inteligenței artificiale.

Vineri, 3 martie, în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, au fost premiați câștigătorii probelor care au avut loc în cadrul Concursului Pluridisciplinar  Prosoft@NT și a Olimpiadei Internaționale de Informatică pe echipe. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către președinții de onoare ai competițiilor, prof. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății  de Informatică din cadrul Universității  „A.I.Cuza” din Iași, și conf. dr. Mihai Gontineac, profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității  „A.I.Cuza” din Iași,  de către doamna Inspector General Florentina Moise-Luca, de către reprezentantul Ministerului Educației – doamna Alina-Viorica Dumitrașcu, președintele executiv al concursurilor, de către Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul Digitalizării.

Festivitatea de premiere a celor mai buni informaticieni și matematicieni a fost completată de  momente  artistice  inedite,  menite  nu doar să  delecteze  publicul, ci  și  să  pună în  valoare  preocupările multiple ale elevilor și ale profesorilor Colegiului Național de Informatică.

Competițiile s-au bucurat de aprecieri venind, atât din partea participanților din țară, cât și din partea celor din străinătate, iar acest fapt este susținut și de impresiile împărtășite reporterilor CNI de către câțiva dintre ei, prezentate în Newsletterul concursurilor.

Felicitări participanților, profesorilor îndrumători și organizatorilor!