În prag de primăvară, în perioada 28 februarie-2 martie 2024, Colegiul Național de Informatică a stat sub paradigma performanței. Concurenți din țară și străinătate au trecut pragul instituției de învățământ pentru a participa la etapa națională a Olimpiadei de Informatică pe Echipe și a Concursului Plurisdisciplinar Prosoft@NT, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț sub egida Ministerului Educației.

Evenimentul competițional a reprezentat un moment special pentru organizatori, deoarece se împlinesc douăzeci de ani de când Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT a fost inițiat de către Colegiul Național de Informatică la nivelul municipiului Piatra-Neamț. Cu participarea și sprijinul partenerilor din țară și străinătate a devenit un concurs de prestigiu în domeniul informaticii și matematicii, înscris în Calendarul competițional al Ministerului Educației, ce atrage în fiecare an pe cei mai buni elevi.

Doamna director, prof. dr. Daniela Neamțu, a apreciat spiritul de echipă creat în cadrul concursului: „Mulțumesc celor care pe parcursul celor douăzeci de ani ne-au susținut în organizarea Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT, elaborând subiecte, însoțind elevii la competiție sau încurajându-ne cu o vorbă bună atunci când ne era greu. Am reușit astfel să formăm o familie în care sperăm să primim și alți profesori în următorii 20 de ani!”

Ceremonia de deschidere a acestor două concursuri a avut loc la Cinema Mon Amour în prezența doamnei Alina Viorica Dumitrașcu, Consilier în Ministerul Educației – președinte executiv al celor două concursuri, a doamnei Inspector general, prof. Florentina Luca Moise – președinte al comisiei de organizare a competițiilor, a domnului prof. univ. dr. Adrian Iftene, decan la Facultatea de Informatică, Iași – președinte al Comisiei centrale a Olimpiadei de Informatică pe Echipe, a domnului conf. univ. dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică Iași – președinte al Comisiei Centrale a Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT, a doamnei Inspector de specialitate, prof. Florentina Ungureanu – vicepreședinte al Comisiilor centrale ale celor două competiții, a doamnei Inspector de specialitate, prof. Elena Morariu – vicepreședinte al Comisiei centrale a Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT – secțiunea matematică, a doamnei director și a domnilor și doamnelor profesori organizatori de la Colegiul Național de Informatică, precum și în prezența tuturor participanților, elevi, profesori însoțitori și profesori membri ai Comisiilor centrale ale concursurilor.

Joi, 29 februarie 2024, Prosoft@NT a debutat cu susținerea probelor individuale la matematică și informatică, a probei de soft educațional și pagini web. Fiecare elev participant și-a testat forțele și pregătirea pentru această întrecere, iar la finalul zilei a putut să vadă rezultatul muncii lui. Tot joi s-a derulat și etapa națională a Olimpiadei de Informatică pe Echipe, a cărei inițiator, la nivel internațional, este Colegiul Național de Informatică, alături de IIS ALDINI VALERIANI-SIRANI, Bologna, Italia.

Vineri, 1 martie 2024, a fost ziua probei interdisciplinare pe echipe la matematică și informatică, dar și a încununării tuturor eforturilor depuse de elevi, deoarece cei mai buni dintre cei mai buni au fost premiați pe scena de la Cinema Mon Amour.

De asemenea, tot vineri, a avut loc Sesiunea de Comunicări Metodice Științifice „Memorial Vasile Țifui”. Tema din acest an a fost „Creativitate și inovație prin medii virtuale de învățare – Provocări digitale”, iar profesorii au avut ocazia să prezinte cum folosesc tehnologia cu scopul de a le capta atenția elevilor, împărtășind idei inovative de învățare.

Elevii care au venit pe meleaguri nemțene ca să-și testeze abilitățile în matematică și informatică au fost tot timpul însoțiți de voluntarii de la Colegiul Național de Informatică, coordonați de doamnele profesor Carmen Florescu și Elena Mitrea. Toți participanții au fost încântați de spectacolul prezentat de scena de la Cinema Mon Amour de către cei mici și cei mari de la CNI, coordonați de doamnele profesor Raluca Ene și Cristina Luca, dar și de ansamblul de dansuri populare „Mugurelul” de la CNI, coordonat de domnul profesor Octav Preisler și doamna Acristinei Anda Maria. Ritmul melodiilor, al monologului și al pieselor de teatru interpretate de trupa „Chouette”, coordonator doamna profesor Raluca Ene, a avut o acustică perfectă, asigurată de domnul profesor Ionuț Ciurlea.

Jurnaliștii CNI, coordonați de doamnele  profesor Brîndușa Anghel și Carmen Zaharescu, au luat pulsul evenimentelor care vor fi prezentate detaliat în revista Infopuls a colegiului, atât în format fizic, cât și online, iar domnul profesor Jerard-Octav Preisler a imortalizat în imagini digitale momentele frumoase ale competițiilor.

Desfășurarea celor două competiții la standarde înalte de organizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al sponsorilor noștri: Grand Hotel Ceahlău, Criber Net, Autonom, Volta, Vitamin Aqua, ADF Prod, SC Platinum Medical SRL, Birou Notarial – Niță Elena Laura.

Deși concursurile s-au încheiat, ecoul lor încă răsună pe coridoarele colegiului. Toată lumea privește cu optimism spre noua ediție de anul viitor, care va aduce noi tineri dornici să urmeze calea performanței, dar sunt așteptați și cei care au participat anul acesta.

Echipa Infopuls