„Sărbătorim Europa”  – manifestare cultural – educativă dedicată zilei de

9 Mai

Multiculturalitatea, termen des vehiculat în vremurile moderne, reprezintă un concept încărcat de semnificații profunde, dar mai cu seamă, o realitate pe care o trăim cu toții și care ne conectează la sensurile esențiale ale existenței noastre în această lume. O întâlnim la toate nivelurile, de la cel individual până la cel universal și este, până la urmă, fundamentul ideii de educație.

Proiectul educațional  „Sărbătorim Europa”  abordează tema multiculturalității dintr-o perspectivă interdisciplinară și participativă, oferind atât grupului țintă cât și asistenței ocazia de a descoperi Europa din punct de vedere informativ dar și artistic. Proiectul este adresat atât elevilor și cadrelor didactice , cât și părinților și comunității locale, având rolul de a transforma actul cunoașterii într-un proces unitar, cu deschidere către universul înconjurător și cu influențe adânci în profunzimea conștiinței.

În perioada 2 – 12 mai s-au pregătit și s-au desfășurat la colegiul nostru multe activități dedicate Zilei Europei : prezentări de referate – limbi moderne, expozitie de desene și machete și prezentare în limbi moderne, prezentarea unor state din Europa, exploatarea de documente autentice despre simbolurile și valorile Uniunii Europene  – limba franceză, activitate pe grupe – desene, machete/ planșe – informații și curiozități despre țările din UE – limba franceză, activitate desfășurată la biblioteca județeană împreună cu ADR Nord-Est, explorarea unor site-uri oficiale ale Uniunii Europene, precum și citirea și dezbaterea în limba engleză a unor materiale informative despre semnificația zilei de 9 mai și despre valorile și principiile adoptate și promovate de Consiliul Europei și de  țările membre ale Uniunii Europene, proiecte în limba engleză despre traditiile și cultura statelor din U.E, proiectarea unor călătorii în câteva ţări europene, în calitate de agenţie de turism – limba engleză, Euroquiz – etapa națională, Crezi că știi ? – concurs cu tematică, Ziua Europei, Ziua Independenței, Ziua României, melodii specifice evenimentelor celebrate, Independență, regalitate, unitate – prezentarea semnificației istorice a zilelor de 9 – 10 mai, ălătorie virtuală prin țările UE – Concurs pe echipe – Kahoot, flashmob.

Echipa de profesori care a implementat acest proiect a fost formata din prof. Ene Raluca, Chelaru Elena  – limba franceză, prof. Morțe Silvia, Stan Brândușa, Dragan Claudia  – limba engleză, prof. Mitrea Elena  – limba germană, prof. Iftime Cristina – istorie, prof. Preisler Octav, Cituran Anca, Baciu Andrei – geografie, prof. Ciurlea Ionuț – științe sociale. Activitățile s-au desfășurat la toate clasele din colegiul nostru.

Miercuri, 11 mai 2023, elevii CNI s-au bucurat, unii pentru prima oară, în pauza mare, de flashmobul inițiat de o frumoasă echipă de elevi ai CNI – Vasile Ana, Marcu Anastasia, Secară Diana, Movileanu Ștefania, Butuc Denisa, Adăscăliței-Grasu Gabriela,Timofte Iustin.

Prof. Raluca ENE