SESIUNE DE COMUNICĂRI METODICO-ȘTIINȚIFICE „MEMORIAL VASILE ȚIFUI”
„Dezvoltarea conectivității culturale și sociale în mediu virtual”
Modalitate de desfășurare
Ediția de anul acesta a sesiunii internaționale de comunicări metodico-științifice “Memorial Vasile Țifui” se va desfășura doar în format offline. Persoanele interesate pot înainta o lucrare pe temele de discuții menționate mai jos, ce va fi publicată în format electronic într-un CD educațional cu ISBN/ ISSN. Lucrarea va fi elaborată în 1-8 pagini format A4 (font Times New Roman, mărime 12).
Pentru participare se va completa FORMULARUL DE ÎNSCRIERE și se va trimite pe adresa de email diaconu_vasile@yahoo.com, împreună cu lucrarea propusă, până la data de 20.03.2022.
Argument
Inovația, explozia informațională generată de utilizarea internetului, comunicarea aproape nelimitată prin rețele informatizate de socializare, dezvoltarea fără precedent a noilor tehnologii sunt semnele unei transformări profunde la nivelul întregii civilizații. Aceasta se transpune într-o provocare adresată mediului educațional. Centrat într-o perioadă pe profesori, altă dată pe elevi, actul educațional se adresează astăzi tuturor, în egală măsură, în forma învățării pe tot parcursul vieții.
Criza pandemică a accelerat dezvoltarea fără precedent a noilor tehnologii, astfel încât umanitatea a primit un upgrade care a transformat nu doar paradigma existenței, ci și modul de a te raporta la aceasta. Intrarea fortuită în mediul on-line a transgresat limite, impunând o mentalitate în care virtualitatea s-a substituit realității, a provocat abordări creative și inovative, a generat premise favorabile prioritizării competenței A învăța să înveți.
Ediția de anul acesta a sesiunii internaționale de comunicări metodico-științifice „Memorial Vasile Țifui” promovează, în contextul menționat, transferul de inovații dinspre și înspre mediul formal și mediul nonformal, pe verticală. Sesiunea poate fi o bună oportunitate de a face schimb de experiență în ceea ce privește diferite aspecte ale utilizării mijloacelor IT în educație și de a discuta elemente importante pentru reformarea curriculumului de către toți participanții la aceasta – elevi, studenți, profesori din învățământul preuniversitar și universitar, specialiști din Ministerul Educației și traineri din companii producătoare de software.
Obiective
Obiectivul general este transferul de inovație pe verticală, din medii nonformale în medii formale, utilizând tehnologiile IT.
Obiective specifice
- cultivarea excelenței în studiul informaticii și matematicii;
- stimularea și motivarea elevilor capabili de performanțe școlare;
- implicarea elevilor și a cadrelor didactice în dezvoltarea creativității și inovației în domeniul științific;
- realizarea de e-learning care va asigura învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea durabilă a educației în context european.
Teme de discuție
- mediul virtual de învățare;
- metode activ-participative aplicate în cadrul activităților educaționale;
- utilizarea TIC în realizarea orelor de curs în altă specializare decât informatica;
- mijloace și tehnici de comunicare în sistem informatizat;
- creșterea nivelului de performanță a actului educațional, prin accesul la informație și utilizarea platformelor e-learning;
- utilizarea mijloacelor IT în scopul dezvoltării gândirii științifice în domenii conexe disciplinei informatică;
- realizarea unor materiale didactice aplicabile în procesul didactic;
- crearea unor medii inovative în educație, cu ajutorul tehnologiilor de informare și comunicare, pentru realizarea unor lecții interdisciplinare;
- încurajarea inovației în procesul didactic;
- crearea unor contexte educaționale – formative stimulative, pentru asigurarea excelenței în educație;
- schimb de bune practici, pentru atingerea unor standarde superioare în activitatea metodico-științifică, bazate pe competențe cu indicatori de performanță;
- modele de lecții transcurriculare realizate cu ajutorul noilor tehnologii IT.