ZILELE COLEGIULUI NAŢIONAL DE INFORMATICĂ

 

Devenite deja o tradiţie, Zilele Colegiului Naţional de Informatică au fost sărbătorite în perioada 19-23 decembrie 2016.

Activităţile derulate au debutat pe 12 decembrie 2016 cu competiţia „TINERII DE AZI, ANTREPRENORII DE MÂINE”. Acest eveniment urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesionale, responsabilizarea tinerilor în proiectarea traseului profesional, antrenarea profesorilor în abordarea antreprenoriatului din perspectiva didactică şi încurajarea formării unei culturi antreprenoriale. Ca de fiecare dată, ea a debutat cu Târgul tinerilor întreprinzători, unde tinerii şi-a  prezentat produsele, iar etapa a doua a continuat cu prezentarea planurilor de afaceri ale elevilor participanţi, precum şi o întâlnire cu oameni de afaceri, exemple de bună practică. Partenerii competiţiei sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Junior Achievement România, Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

https://www.facebook.com/clubultinerilorantreprenori/?fref=ts

Pe 13 decembrie 2016 s-a desfăşurat şi ediţia a V-a a concursului judeţean „Calendarul emoţiilor” din cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităţilor de viaţă – a fi, a şti, a face, a convieţui”. Anul acesta tema concursului a fost „Descoperă prietenia”, echipajele participante de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Piatra-Neamţ, (4 echipaje), Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Piatra-Neamţ,  (2 echipaje), Liceul teoretic „Carol I, Bicaz (1 echipaj), şi de la Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ,  (1 echipaj) au avut de realizat un calendar ale cărui pagini să reflecte emoţiile provocate de prietenie. Cȃştigătorii au fost: Premiul I – Liceul teoretic „Carol I, Bicaz; Premiul II – un echipaj de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Piatra-Neamţ; Premiul III – Colegiul Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ.

Elevii Colegiului Naţional de Informatică nu sunt ancoraţi doar în lumea abstractă a ştiinţei, ci şi în cea sensibilă, artistică. Astfel, sub coordonarea domnului profesor Nicu Luca, pe data de 12 decembrie 2016 a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică „Lumini şi umbre din istorie”.

Luni, 19 decembrie 2016, ȋn sala multimedia a avut loc lansarea publicaţiilor Colegiului Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ. Talentul jurnalistic al tinerilor elevi a fost probat de apariţia revistelor Infopuls, TNT, dar şi de lansarea unei noi reviste Aleg sănătatea şi fericirea, prezentate de elevii din cadrul redacţiilor fiecărei reviste. Preocupările ştiinţifice ale cadrelor didactice şi-au găsit concretizarea în Anuarul colegiului. Doamna profesoară Dorina Mormocea a prezentat un auxiliar de Matematici financiare realizat în colaborare cu doamna profesoară Daniela Chiorescu.

Ȋn perioada 19-21 decembrie porţile Colegiului Naţional de Informatică, Piatra-Neamţ, au fost deschise pentru elevii claselor a VIII-a din școlile municipiului Piatra-Neamţ şi ale comunelor limitrofe, care au dorit să vadă şi să cunoască performanțele și dotările colegiului, ce oferă acesta unui absolvent de clasa a VIII-a ce doreşte să-şi continue educaţia la CNI.

Ingeniozitatea elevilor colegiului a fost materializată în cadrul concursului de proiecte în limbi străine „Cutia cu idei”, ȋn data de 20 decembrie 2016, coordonat de doamnele profesoare Ene Raluca, Mitrea Elena, Morţe Silvia, Stan Brȋnduşa şi Jinaru Claudia. Elevii au prezentat ideile ȋn limbile franceză, engleză şi germană, iar juriul a evaluat originalitatea, aplicabilitatea şi modul de prezentare a ideilor.

 Cu prilejul Zilelor Colegiului Naţional de Informatică, pe 20 decembrie 2016, membrii catedrei de ştiinţe au organizat o nouă ediţie a Concursului de Ştiinţe, la care au participat elevi de la Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş”, Colegiul Naţional “Gheorghe Asachi “, Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” şi Colegiul Naţional de Informatică. Concursul s-a adresat elevilor din clasele a IX –a şi a X-a şi a constat într-o probă teoretică la care elevii şi-au folosit cunoştinţele generale din domeniul ştiinţelor naturii şi o probă practică la care şi-au dezvoltat creativitatea şi imaginaţia. Proba  teoretică a fost o probă individuală ce a cuprins în prima parte un test grilă cu întrebări de cultură generală din domeniul fizicii, chimiei, biologiei, iar în a doua parte elevii au trebuit să descopere într-un careu diverse noţiuni învăţate atât în ciclul gimnazial, cât şi în cel  liceal.

Pentru proba practică elevii au lucrat în echipă, având nevoie și de cunoștințe de astronomie. Această probă nu doar solicită cunoştinţele elevilor; ea presupune imaginaţie, spirit de echipă, comunicare, empatie, concurenții având ocazia de a se cunoaşte, de a se împrieteni.

Elevii, prin tragere la sorţi, au format echipe, și-au dat un nume sugestiv echipei și au dezbătut împreună tema propusă; la  finalul probei fiecare leader a prezentat tuturor participanţilor soluţiile găsite.

Juriul concursului, format din elevi de clasa a XI-a de la colegiul nostru au evaluat rezultatele probei teoretice, punctajul individual obținut de fiecare elev s-a adunat la punctajul echipei obținut la proba practică. Evaluarea probei practice a fost interesantă și deosebită deoarece a fost interactivă; toate echipele au fost asaltate cu întrebări atât din partea juriului cât și din partea adversarilor.

La finalul concursului toţi elevii au primit diplome de participare și o revistă de științe TNT, iar elevii câştigătorii au primit în plus şi premii surpriză.

 Ȋn perioada 19-21 decembrie 2016, în cadrul Clubului de robotică al CNI au fost organizate workshopuri  de robotică şi programare grafică ȋn colaborare cu Facultatea de Automatică și Calculatoare Bucureşti,  pornind de la iniţiativa absolventei noastre, Florina Barbu. Pe data de 20 decembrie 2016 elevii de la CNI au participat la un curs de programare paralelă iniţiat tot de un absolvent al colegiului – Dumitrel Loghin, asistent universitar și doctorand la Universitatea Națională din Singapore. Şi pentru că foştii elevi ai CNI au ales să viziteze unitatea de ȋnvăţămȃnt ȋn această perioadă, trebuie să menţionăm ȋntȃlnirea elevilor clasei a XI-a B cu Vlad Galu, fost elev al CNI, actualmente vicepreşedinte al GlobalSign, Marea Britanie.

Ca o unitate, ȋn aceste moment de sărbătoare, nu trebuie să uităm de Ziua părinţilor, care a permis ȋntȃlnirea dintre cadrele didactice, elevi şi părinţii acestora. Fiecare clasă ȋmpreună cu dirigintele a organizat o activitate care a presupus implicarea părinţilor. Dintre acestea menţionăm cȃteva: manufacturarea de obiecte decorative pentru sărbătorile de iarnă la clasa a VII-a  A, concert de colinde urmat de o tombolă la clasele a IX-a D şi a X-a F, jobshadowing la clasa a IX-a E, activităţi de voluntariat cu Centrul Şcolar pentru Educaţie incluzivă „Alexandru Roşca” la clasele a VI-a B şi a X-a A, etc. Această zi le-a dat posibilitatea cadrelor didactice, elevilor de la CNI şi părinţilor acestora să interacţioneze ȋn afara orelor de curs. Clipele emoționante s-au constituit în începutul unei noi tradiții în cultura organizațională a colegiului.

 Tuturor celor care au participat la ceste zile festive – elevi, profesori, părinți, absolvenți, întregii comunități CNI – Crăciun fericit și un An Nou cu împliniri!

[galerie]