În viaţa unei instituţii de învăţământ, 45 de ani înseamnă, mai mult decât orice altceva, o vârstă a maturităţii şi a împlinirii, dar şi expresia forţei de a se regăsi şi de a depăşi obstacolele. Din acest punct de vedere, moştenirea lăsată de fiecare generaţie care şi-a legat destinul de evoluţia Colegiului Naţional de Informatică a fost una cu adevărat generoasă, iar sărbătorirea Zilelor CNI, eveniment derulat în intervalul 16 – 20 decembrie 2013, a devenit un fericit prilej atât de omagiere a înaintaşilor cât şi de reafirmare a entuziasmului pe care îl pun actualii profesori în slujba nobilei misiuni de a modela oamenii acestui veac şi ai începutului de mileniu.
Luni, 16 decembrie, părinţii elevilor din clasa a IX-a, însoţiţi de câţiva dintre profesorii care îndrumă paşii copiilor lor, au vizitat sălile de clasă şi laboratoarele, avînd posibilitatea să cunoscă mai bine modul în care talentul şi inovaţia sunt încurajate la CNI. Ulterior, lor li s-au alăturat numeroşi elevi de clasa a VIII-a de la şcoli generale din municipiul Piatra-Neamţ şi din judeţ, toţi fiind primiţi cu braţele deschise de către gazde.
Deschiderea oficială a Zilelor CNI a avut loc marţi, 17 decembrie, când, într-o atmosferă de adevărată sărbătoare a spiritului, doamna prof. dr. Daniela Neamţu, în calitate de director al CNI, a urat bun venit participanţilor la eveniment, iar profesorii şi elevii şcolii au avut bucuria de a se întâlni cu actriţa Draga Olteanu Matei, un adevărat exemplu de modestie şi profesionalism, şi un veritabil model pentru generaţii întregi de artişti.
Desfăşurată sub titulatura „Valorile de lângă noi”, întâlnirea a luat forma unui antrenant şi substanţial dialog între oamenii şcolii şi cunoscuta şi îndragita actriţă, dialog moderat de profesorul Marius Ţepeş. Vizând o problematică generoasă, mergând de la mediul familial, modelele proprii, primele experienţe artistice, până la gestionarea succesului şi proiectele aflate în derulare, răspunsurile savuroase ale doamnei Draga au constituit un triumf al entuziasmului debordant asupra prejudecăţilor demolatoare.
Tot în cadrul deschiderii oficiale, publicul a fost delectat cu momente artistice inedite, oferite atât de membri ai trupei „Chouette”, alcătuită din elevi ai CNI, coordonaţi de profesoarele Raluca Ene, Teodora Hulpoi şi Alina Pamfil. cât şi de invitaţi de la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie şi de la Liceul de Artă „Victor Brauner“.
Manifestările dedicate Zilelor CNI au continuat miercuri, 18 decembrie, cu lansarea principalelor publicaţii ale şcolii, dar şi cu lansarea volumului La capăt de drum, o antologie lirică al cărei autor este unul dintre dascălii de odinioară ai colegiului, profesorul Emil Bucureșteanu. Beneficiind de o ingenioasă prezentare din partea celor implicaţi în redactarea lor, au fost lansate cu acest prilej revistele InfoPuls, TNT şi Anuarul CNI. Nu au lipsit nici de această dată momentele artistice susţinute de elevii şcolii, colindele, menite să pună în valoare universul pitoresc al tradiţiilor populare, fiind completate de un program artistic intitulat Traditions de Noël en Europe.
În acest context, adresându-se foştilor şi actualilor profesori ai colegiului, dar şi numeroşilor elevi participanţi la eveniment, directorul CNI, prof. dr. Daniela Neamţu observa faptul că „Suntem un liceu viu, în care copiii şi profesorii cresc unii lângă alţii, urmărind modul în care evoluează societatea în sensul bun, adaptându-se nu doar tehnologiei, ci şi noilor valori care se formează”.
O altă componentă a manifestărilor dedicate Zilelor CNI a reprezentat-o Concursul Calendarul Emoţiilor, ajuns la ediţia a II-a şi având tema Cum facem faţă conflictelor. Concursul a urmărit antrenarea elevilor şi a cadrelor didactice din mai multe şcoli din judeţul Neamţ în activităţi extracurriculare, prin exprimarea emoţiilor, prin stimularea creativităţii şi prin realizarea unor lucrări artistice, folosindu-se drept instrumente cuvântul şi culoarea.
Rezultatele concursului Calendarul emoţiilor
Ziua de joi a fost dedicată concursurilor organizate în cadrul colegiului, la care au participat şi elevi ai altor şcoli din Piatra-Neamţ. Ajuns la a VI-a ediţie, Concursul Interdisciplinar TNT, organizat de profesorii Catedrelor de fizică, biologie şi chimie, s-a desfăşurat începând cu ora 9, în laboratorul de fizică şi s-a adresat elevilor din liceele nemţene, pasionaţi de ştiinţele naturii, promovând atât lucrul în echipă, cât şi spiritul ecologic. Concursul a constat într-o probă teoretică, la care elevii şi-au folosit cunoştinţele generale din domeniul ştiinţelor naturii (fizică,chimie,biologie şi astronomie) şi o probă practică, în cadrul căreia şi-au folosit creativitatea şi imaginaţia.
Rezultatele concursului de ştiinte
Urmărind atragerea unui număr cât mai mare de elevi la practicarea diferitelor sporturi, socializarea elevilor din şcolile participante şi încurajarea fair-play-ului, concursurile sportive de role şi biciclete i-au selectat pe cei mai buni elevi, în vederea reprezentării CNI la două competiţii ce vor fi organizate în vara anului 2014, „Concursul de role” şi „Crosul bicicletelor”. De asemenea, în cadrul unui parteneriat cu Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale Luceafărul, activitatea de voluntariat Dăruiește din inimă! a urmărit strângerea unor fonduri şi obiecte destinate copiilor cu nevoi speciale.
Rezultatele concursurilor sportive
Ingeniozitatea elevilor colegiului a fost materializată în cadrul concursului de proiecte în limbi străine „Cutia cu idei”. Activitatea a fost coordonată de doamnele profesoare Raluca Ene, Claudia Jinaru şi Silvia Morţe, juriul a fost format din prof. Brânduşa Anghel, prof. Maria Berea şi bibliotecar Mirabela Moisă, iar cele mai bune proiecte au primit aprecieri şi premii.
Reunind elevi ai clasei a XI-a E de la CNI şi elevi din ciclul primar de la Şcoala Nr. 5 din Piatra-Neamţ, activitatea Siguranţa pe internet s-a desfăşurat în laboratorul Phare al CNI, fiind coordonata de doamna profesoară Elena Costrachevici.
Ziua de vineri, 20 decembrie, i-a găsit din nou împreună pe elevii şi profesorii CNI, de data aceasta participând la un spectacol de colinde, performanţele artistice fiind răsplătite nu numai cu aplauze, ci şi cu portocale şi colaci, totul desfăşurându-se sub semnul creativităţii care caracterizează evoluţia acestei şcoli.
Sfântul Bernard de Clairvaux făcea observaţia că trecutul, prezentul şi viitorul nu există ca atare, ci există doar memoria, acţiunea şi proiectul. În ceea ce priveşte memoria, un fapt a marcat constant evoluţia Colegiului Naţional de Informatică: lecţia de dăruire, moralitate şi demnitate oferită de înaintaşii acestei şcoli, o lecţie asumată de dascălii şi învăţăceii de azi. Cât priveşte acţiunea, CNI corespunde pe deplin exigenţelor educaţionale ale mileniului III prin valoare, idei, performanţe şi printr-un management eficient. Nu în ultimul rând, proiectul este factorul decisiv în edificarea unui viitor pe măsura realizărilor anterioare, iar orice proiect durabil se sprijină pe entuziasmul şi tenacitatea celor care l-au gândit.
[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”pknfcXetpxE”]