“…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române.” (Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302)
La un astfel de eveniment, elevii clasei a IX-a A s-au îmbrăcat de sărbătoare şi au desfăşurat ora de dirigenţie de vineri, 28 noiembrie 2014, în cinstea şi sărbătorirea ţării lor. Au intonat Imnul României şi Treceau batalioane române Carpaţii(varianta originală – cele trei strofe cântate în timpul Primului Război Mondial de Armata Română), au recitat Limba noastră de Alexei Mateevici şi au încins o horă tradiţională, alături de prof. diriginte Cristina Iftime şi de prof. dr. Mihai Lostun.
Prof. Dr. Mihai Lostun a prezentat evenimentele de la 1918 prin prisma desfăşurării Primului Război Mondial şi a opiniilor oamenilor politici de atunci cu privire la Actul Unirii, iar prof. Cristina Iftime a lansat o temă de dezbatere referitoare la Ziua Naţională a României în contextul geopoliticii actuale, pornind de la cele nouă puncte ale Rezoluţiei Unirii de la Alba Iulia.
[galerie]