Colegiul National de Informatică se dovedește a fi un sistem deschis prin normele, valorile și idealurile promovate având ca țintă strategică „performanța organizațională”. Este caracterizată printr-un ethos profesional înalt. Valorile dominante sunt: egalitarism, cooperare, munca în echipă, respect reciproc, atașamentul față de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, receptivitate la nou, creativitate, entuziasm, dorință de afirmare. Se întâlnesc și cazuri de elitism profesional, individualism, competiție, intelectualism, rutină, conservatorism, automulțumire.
Climatul organizației școlare este unul deschis, caracterizat prin dinamism și grad înalt de angajare a membrilor instituției școlare; este un climat stimulativ care oferă satisfacții, relațiile dintre cadrele didactice fiind deschise, colegiale, de respect și de sprijin reciproc. Şcoala rămâne cadrul democratic în care diverse puncte de vedere pot fi exprimate liber și deschis.
Regulamentul de ordine interioară a fost elaborat prin consultarea tuturor factorilor interesați și prin respectarea normelor din Regulamentul de Organizarea si Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. În conținutul Regulamentului Intern sunt cuprinse norme privind activitatea elevilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a personalului nedidactic.
Într-o prezentare succintă, valorile și aspirațiile care ne stimulează și ne caracterizează sunt următoarele:
- Dezvoltarea unor structuri atitudinale asertive, pozitive.
- Asigurarea coerenței și forței interne a sistemului prin reducerea sau evitarea disonanței
- Stimularea progresivă a resurselor creative prin încurajarea opțiunilor alternative de căutare, cercetare, implicare, perfecționare și auto depășire.
- Grad ridicat de angajare socială și profesională probat prin deschiderea spre valorile civilizației și democrației
- Promovarea umanismului, dăruirii, egalității șanselor, toleranței și respectului reciproc
- Promovarea modelului „a învăța cum să înveți” pentru a ști cum să te integrezi, să te perfecționezi și să te realizezi
- Valori ce vizează țările și lumea precum: patriotism, conștiința neamului, integrarea europeană, fraternitatea umană, respect pentru cultură, etc.
- Abordarea științifică a realității, discernământul, căutarea adevărului, reflecția etc.
Colegiul National de Informatică este și va fi o comunitate școlară care să ofere fiecărui elev, la finalul traseului de formare personală și profesională, realizarea la nivel cât mai înalt a nevoilor educaționale. Colegiul nostru va continua să-și pregătească elevii – după cum o confirmă tradiția acestei instituții – în spiritul cerințelor societății moderne, astfel încât, la finalul anilor de școlarizare, să răspundă următoarelor tipuri de finalități: a învăța pentru a ști, a învăța pentru a face, a învăța pentru a fi și a învăța pentru a fi în comunitate. Căutăm, prin activități de învățare diferențiată și adecvată particularităților de vârstă, intereselor și nevoilor individuale, să punem în valoare potențialul elevilor noștri, să îi facem apți de colaborare, competiție și performanță. Elevii liceului nostru vor fi consiliați pentru o corectă orientare școlară și profesională și vor fi capabili să-și urmeze studiile în unitățile de învățământ superior din țară și străinătate sau vor fi supravegheați pentru inserția pe piața muncii în acord cu pregătirea lor.
Şcoala noastră pune în centrul atenției elevul (beneficiarul ofertei educaționale), crezând în următoarele valori educaționale:
- îmbunătățirea continuă a performanțelor elevilor și a încrederii în sine, prin recunoașterea și încurajarea oricăror acumulări pozitive ;
- aspirațiile elevilor nu trebuie îngrădite, iar profesorii trebuie să fie facilitatori sau mentori, nu doar manageri, supervizori sau instructori;
- respectarea intereselor și opțiunilor elevilor printr-un curriculum variat, deschis preocupărilor lui dar nevoilor comunității locale;
- pregătirea adolescentului pentru educație permanentă, autoformare continuă, schimbare.