Proiectul educațional
„Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”
FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative – Secțiunea România) a lansat un apel la acțiune și activism contra violenței împotriva copiilor.
Cercetările în domeniul psihologiei copilului arată că ˮabuzul și maltratarea pot să conducă la probleme fizice și de sănătate mentală de-a lungul vieții, rezultate școlare reduse și pot chiar să afecteze dezvoltarea creierului copilului. Victimele violenței sunt mult mai predispuse să devină agresori în viitor, alimentând un ciclu care consumă vieți.ˮ
Colegiul Naţional de Informatică a răspuns acestui apel şi astfel s-au realizat în şcoală acțiuni menite a schimba comportamentul social, a educa și a mobiliza copiii, pentru a contribui la crearea unei culturi mai preventive, la stoparea violenței împotriva copiilor și a tinerilor.
Obiectivele proiectului Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor sunt:
- Stoparea abuzului, exploatării, traficului și tuturor formelor de violență împotriva copiilor
- Eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor în sferele publice și private
- Eliminarea tuturor practicile dăunătoare, precum căsătoria copilului, căsătoria timpurie și cea forțată
- Eliminarea celor mai grave forme de muncă a copilului, incluziv sclavia și recrutarea în vederea traficului de ființe umane
- Oferirea tuturor copiilor de medii de învățare sigure, incluzive și eficiente
- Asigurarea că toți copiii obțin cunoștințe și abilități pentru promovarea unei culturi de pace și non-violență
- Reducerea impactului violenței în familii, școli și comunități
- Reducerea semnificativă a tuturor formelor de violență în mediul școlar
Cele 19 teme de anul acesta au fost: Prevenirea implicării copiilor în conflicte armate; Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor; Prevenirea agresiunii; Prevenirea neglijării; Prevenirea muncii copiilor; Prevenirea pedepselor corporale; Prevenirea vânzării copiilor; Prevenirea prostituției copiilor; Prevenirea pornografiei infantile; Prevenirea traficului de copii; Prevenirea turismului sexual al copiilor; Prevenirea practicilor tradiționale dăunătoare; Prevenirea abuzului asupra copiilor străzii; Prevenirea discriminării pe baza condițiilor de sănătate; Prevenirea dependenței și a abuzului de substanțe; Prevenirea malnutriției; Prevenirea pericolelor TIC (tehnologia informației și comunicațiilor); Prevenirea răpirii copiilor; Justiția pentru minori și copiii privați de libertate
Tema principală pentru 2020 – prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor
În perioada 1- 19 noiembrie 2020, la Colegiul Naţional de Informatică Piatra – Neamt, s-au desfăşurat activităţi în Proiectul educaţional « Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţelor asupra tinerilor ».
Anul acesta, perioada acestor activități a coincis cu scoala online, drept urmare, toate cele propuse să fie realizate s-au desfașurat pe platforma TEAMS a liceului, în timpul orelor pe care elevii le-au avut cu profesoarele responsabile – Raluca Ene, Lucica Horhogea, Elena Mitrea, precum și în timpul orelor de dirigenție.
La aceste activităţi au participat un număr de 90 de elevi, 7 cadre didactice și didactic auxiliar, după cum urmează:
- 40 de elevi de clasele V-VIII au realizat desene cu mesaje anti violență. Elevii si-au prezentat online desenele și au răspuns la întrebările colegilor, au fost postate pe platforma TEAMS a liceului, după care din acestea au fost selectate şi a fost realizată o prezentare PPT de către doamna profesoară Raluca Ene, consilier educativ. Această prezentare a fost postată de domnul informatician Ovidiu Nechita pe site-ul liceului
- 50 de elevi de clasele a IX-a au realizat eseuri, sub coordonarea doamnelor profesoare Lucica Horhogea şi Raluca Ene. Aceste eseuri au fost prezentate de către elevi, colegii si-au spus părerea despre aspectele abordate, au fost postate pe platforma TEAMS a școlii, iar ulterior, au fost selectate pentru a fi postate pe site-ul școlii.
- Ulterior, desenele și eseurile selectate au constituit o expoziție realizată de doamana bibliotecară Mirabela Moisă și de doamna informatician Luminița Manolache la etajul I al liceului.
Legătura telefonică și prin email între coordonatorul la nivel național și coordonatorul la nivelul școlii a fost realizată de doamna secretar Alexandrina Asandei.
Activităţile propuse li s-au parut elevilor bine venite, i-au ajutat să conştientizeze şi să-şi definească mult mai clar ce anume este violenţa, şi-au manifestat spiritul critic atât prin creaţiile lor, cât si prin găsirea soluţiilor pentru a stopa acest aspect negativ al societăţii şi al comportamentului uman.
Prof. Raluca Ene
ESEURI: