Building cities of trust – Cum construim orașe bazate pe încredere?

Miercuri, 31 ianuarie, la ora 17:00, Pascal Gielen, profesor de Sociologie Culturală și Politică la institutul de Cercetare a Artei Antwerp din Belgia și-a prezentat cercetarea sa în cadrul Teatrului Tineretului, Piatra Neamț. Doamna director dr. Daniela Neamțu alături de doamna profesor Berea Maria și elevii Gavriloaia Darius și Ifrim Alexandra, ce au reprezentat Obiectivul O4 din cadrul proiectului Erasmus+ KA121, au participat la eveniment.

Pascal Gielen și-a început prezentarea prin asocierea răzvrătirea adolescentină cu lupta cu care o persoană se confruntă în restabilirea propriei identități în lumea modernă. Nevoia de a crea haos pentru a ieși în evidență este observată tot mai des în cultura modernă. Acesta a prezentat conceptul commoning, un concept modern format din mixtul dintre ideologia comunistă, în care este necesar un spațiu comun pentru a fi în siguranță, și neoliberalismul ce promovează libertatea pieței economice față de influența statului.

„In the beginning you need chaos to feel safe”. Pentru crearea comunităților de încredere este necesară construirea spațiilor semi-publice. Într-un spațiu public, toți oamenii sunt necunoscuți, fără identitate proprie. Spațiile private sunt fie compuse de cei apropiați nouă, fie sunt private doar din punct de vedere economic, nu și social. Spațiile semi-publice sunt evadarea din sistemul actual. Exemplul oferit de Pascal Gielen, a fost La Monnaie. Un grup de oameni necunoscuți, cu ideologii și stiluri de viață diferite s-au adunat cu un scop comun: coordonarea teatrului.

Analizând evoluția Parisului, s-a observat că orașul a fost unul de tip monumental city care se baza pe ideea de clădiri cu o anumită întrebuințare într-un anumit loc. Ulterior s-a dezvoltat într-un situationist city cu locuri predefinite cu o întrebuințare variabilă. Pascal Gielen susține faptul că majoritatea orașelor din epoca modernă se află în creative repressive city (concept pe care vrem să îl aplicăm în O4), unde arta este controlată într-o anumită măsură; libertatea de a acționa, dar sub supravegherea atentă a statului, loc predefinit, dar cu variabilitate în exprimare în limita legilor. Acesta susține că următorul tip de oraș în evoluția umană va fi common city, nume oferit de China Mieville în lucrarea sa „The rise of the common city”.

„The trust begins when the safety ends”. Intrarea într-un spațiu nesigur, plin de persoane necunoscute, care împart un scop comun oferă încredere în noua societate common city. În final, Pascal Gielen a prezentat câteva soluții spre crearea orașelor bazate pe încredere: expoziții de artă stradale, crearea unor locuri artistice libertine de exprimare a viziunii publice și coordonarea întreprinderilor în mod egal de stat, piață și antreprenori.