Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț a fost gazda unui concurs care a reunit cu succes, ca în fiecare an, captivantele științe: fizică, chimie, biologie.

Concursul este o tradiție a colegiului care are loc în fiecare an de zilele acestuia. Astfel, pe data de 16/12/2015, copiii doritori și-au expus cunoștințele de cultură generală în tandem cu acest trio, în sala laboratorului de fizică. La această activitate au participat elevi, atât ai liceului nostru, cât și ai Colegiilor Gheorghe Asachi și Gheorghe Cartianu. Au fost în număr de 36, aparținând claselor a X-a sau a 1X-a. Organizatorii au fost tot elevi ai liceului, de clasa a XI-a și a X-a, iar moderatorul concursului a fost Cristi Mazilu, câștigătorul unui concurs de antreprenoriat, și unul dintre cei mai tineri antreprenori ai liceului. Sub coordonarea doamnelor profesoare de fizică, biologie și chimie, aceștia le-au oferit elevilor nu doar un concurs reușit, dar mai ales o experiență plăcută. Acest fapt a făcut ca elevii concurenți să se simtă destinși și să spere că și ei vor ajunge la rândul lor să organizeze concursuri pentru alți copii.

Concursul în sine s-a împărțit în două probe. Cea dintâi a constat într-un test grilă individual cu 15 întrebări și un rebus, fiecare copil obținând un anumit punctaj. A doua probă a însemnat gruparea celor 36 de elevi în 8 grupe de câte 4 coechipieri fiecare, prin tragere la sorți. Ca sarcină le-a fost dată construirea unei case într-un loc constrâns de anumite limite naturale sau moderniste. Ei au avut în vedere realizarea unui plan al casei cu resurse minime, a unei schițe de consum, și a unei idei de supraviețuire pe termen cât mai lung. Unele dintre teme au fost: „casă la Polul Nord”, „casă pe Venus”, „casă preistorică”, „casă subacvatică”, „casă pe o orbită”, „casă după un război nuclear”. După cele 40 de minute destinate lucrului în echipă, fiecare grupă și-a prezentat proiectul în fața celorlalți și a răspuns la întrebările adversarilor. Punctajul fiecărei echipe a fost adunat cu punctajul obținut de membrii acesteia în prima probă, astfel stabilindu-se clasamentul.

Înainte de decernarea premiilor, deci și de anunțarea câștigătorilor, elevii au avut un moment de răgaz în care s-au împrietenit și s-au delectat cu suc și prăjiturele.

În final, toți concurenții au primit diplome de participare și în premieră, reviste TNT ale colegiului, înainte de lansare. Echipele de pe locul întâi, al doilea, al treilea și respectiv mențiune, au primit un alt set de diplome și o sumă de bani încurajatoare. Echipa de pe locul întâi a fost cea care a avut tema casei preistorice, echipa „Dino-oamenii”.

Activitatea a urmărit în primul rând unificarea celor trei științe în scopuri practice și punerea elevilor în situații critice de viață, singura scăpare fiind imaginația. Elevii au constat faptul că teoria nu reprezintă nimic altceva decât o generalizare a practicii și se află în interacțiune cu aceasta. Au fost fericiți să colaboreze cu alții de vârsta lor, și să împărtășească idei, țeluri, vise.

                                               Alina Dorneanu, clasa a IX-a E

[galerie]