Devenit o tradiţie a Colegiului Naţional de Informatică, Concursul Pluridisciplinar Prosoft@NT îşi propune impulsionarea elevilor în studiul aprofundat al matematicii, informaticii şi a fizicii în vederea participării cu succes la concursurile şcolare ce vor urma. Concursul a avut ca scop stimularea unui dialog între elevii participanţi la aceste manifestări veniţi din mai multe colţuri ale ţării şi din Rusia, precum şi promovarea schimburilor de cultură şi experienţă între elevi şi între cadre didactice.

Prima zi a debutat cu proba individuală la matematică care s-a desfăşurat sub atenta îndrumare a domnului conf. dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică din Iaşi, care a apreciat nivelul de pregătire a competitorilor şi faptul că acest eveniment oferă elevilor şansa de a se cunoaşte, de a face schimb de experienţă, de a lega prietenii.

Ziua a continuat cu proba pe echipe la informatică şi cu cea de soft educaţional, patronate de domnul prof. dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti. 

Concursul de fizică din cadrul Concursului Pluridisciplinar Prosoft@NT este deja la a doua ediţie şi s-a bucurat de prezenţa domnului lector dr. Ioan Dumitru de la Universitatea „Al.I Cuza”, Facultatea de Fizică, care a propus şi subiectele din acest an. De asemenea, dumnealui apreciează  pregătirea ştiinţifică a elevilor şi spiritul de lucru în echipă ce caracterizează tinerii liceeni.  Competiţia a constat în două probe, teoretică şi practic-experimentală: „Este important să ştim că la fizică avem şi parte experimentală şi acesta a fost un lucru cu care s-a remarcat concursul de la începutul desfăşurării lui şi consider că este elementul constant care trebuie să rămână şi pe mai departe şi să definească Concursul National Prosoft@NT de la Colegiul Naţional de Informatică.”

Câţiva participanţi au avut plăcerea de a ne împărtăşi câteva din impresiile lor.

Pentru început un participant la proba de soft educaţional:

Reporter: Pentru început vrei să te prezinţi şi să ne spui la ce concurs din cadrul Concursului Naţional Prosoft@NT de  matematică, informatică şi fizică de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ ai participat?

Mă numesc Dumitru Petru, clasa a XII-a, Colegiul Național Vasile Alecsandri, Galați și am participat la concursul de informatică, categoria SOFT EDUCAȚIONAL.

Reporter: E prima dată când participi la Concursul Naţional Prosoft@NT de  matematică, informatică şi fizică de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ?

Dumitru Petru: Cu entuziasm vin a treia oară la Prosoft@NT și a patra oară la Colegiul Național de Informatică, unde în anul 2010, am avut bucuria săparticip aici, la Olimpiada Naționala de Informatică. Anul acesta, participând la categoria SOFT EDUCAȚIONAL.

Reporter: Ce aşteptări ai de la acest eveniment?

Dumitru Petru: Oameni calzi, orașul frumos, sunt elementele care mă bucură și mă fac să mă simt că indiferent de rezultatul meu, important este că am ocazia să îmi dezvolt abilitățile la Informatică.

Reporter: Cum crezi ca vor fi așteptările profesorilor ?

Dumitru Petru: Mari, neașteptat de mari, ca și anul trecut de altfel.

Reporter: Care este principalul atu al judeţului pe care îl reprezentaţi?

Dumitru Petru: Suntem oameni cu „vechime” și faptul că suntem elevi cu experiența multor olimpiade la materiile la care concurăm.

( reporter: Cristina Tărniceru, clasa a XI-a B)

 

Un alt elev, concurent la concursul de fizică a dorit să ne împărtăşească din impresiile lui:

 Reporter: Pentru început te rog să te prezinți și să ne spui la ce concurs din cadru Concursului Național   Prosoft@NT de  matematică, informatică şi fizică de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ ai participat?

Mă numesc Diaconu Cristina –Diana, elevă la Colegiu Național „Emil Racoviță” din Iași și particip la concursul de fizică.

Reporter: E prima dată când participi la Concursul Naţional Prosoft@NT de fizică de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ?

Da este prima dată când particip și de aceea am în același timp și frică și curiozitate. Frica e din cauză că nu am o oarecare imagine și o impresie formată, iar curiozitatea derivă  dorința de a vedea  dacă subiectele sunt conform așteptărilor mele, ale neexperimentatului, la astfel de concurs, unde avem și probă practică și probă teoretică.

Reporter: Ce aşteptări ai de la acest Festival?

Sper să învăț lucruri noi, să dezvoltăm cât mai mult spiritul de echipă și de întrajutorare între noi cei din grupă. Îmi doresc de asemenea să fac cunoştinţă cu ceilalți elevi  și în afara concursului să ne împărtășim bucuriile împreună.

Reporter: Cum crezi că vor fi subiectele?

Cred că subiectele vor fi ceva de la care aș putea spune a fost ceva la care nici nu m-am putut gândi.

Reporter: Care este principalul atu al judeţului pe care îl reprezentaţi?

Suntem uniți, disciplinați și știm să îmbinăm utilul cu plăcutul.

(Reporteri: Maria Romanescu, clasa a X-a E, Bîia Teodora, clasa a IX-a D)