Compania Microsoft, prin programul lansat și în Romania din 2004 până în 2013, numit Parteneri în Educație, a reușit să încurajeze profesorii și elevii să participe la cât mai multe activități. O componentă a acestui program este destinată profesorilor inovativi, numită Microsoft Expert Educator, în care aceștia își pot dezvolta competențele profesionale.

Misiunea fiecărui profesor era de a realiza un proiect prin care acesta poate îmbina cunoștințele din domeniul său cu noile tehnologii ale informației și comunicației – TIC.

Profesorului i s-a oferit ocazia de a depăși stilul clasic de predare și de transmitere a informațiilor specific obiectului astfel încât fiecare a devenit extrem de creativ, dar condiția de bază era ca acesta să fie utilizator al computerului, al internetului și a oricărui mijloc de comunicare informatică. Orice parte teoretică, dacă este însoțită de o parte practică atunci este sigur mai bine înțeleasă, devine mai palpabilă.

Activitatea de învățare pe care eu am prezentat-o și apoi a fost validată de către cei de la Microsoft a fost  Excursia didactică pe Dealul Vulpii-din cadrul proiectului F.L.O.R.A., în care împreună cu elevii am studiat vegetația pe cale de dispariție și mai exact a specie Onobrychis arenaria – sparceta de nisip. După aceea am făcut studiul pe teren,  toate datele au fost prelucrate în laborator cu ajutorul calculatorului.

Aceasta activitate de învățare prezentată de mine a fost aleasă de către cei de la Microsoft pentru a o prezenta ulterior și la Forumul Internațional  al Educației, forum ce se va desfășura la Barcelona în luna martie 2014.

prof. Alina SAUCIUC