Săptămâna Educaţiei Globale” încurajează copiii, tinerii şi profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul cetăţeniei globale prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea şi inegalitatea, atât la nivel local cât şi global, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale: sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetăţeni ai globului, respectarea diversităţii şi a comunicării interculturale, dorinţa de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil şi durabil, responsabilitatea asupra propriilor acţiuni.

 

Profesorii și elevii Colegiului Naţional de Informatică au demonstrat prin activităţile desfăşurate că aceste valori le sunt întru totul familiare.

Activităţile au fost deschise de propunerea dnei director al CNI,  prof. dr. Daniela Neamțu, care,  luni, 17.11. 2014,  în laboratorul Multimedia, ca urmare a parteneriatului cu Banca Naţională a României, a înlesnit  elevilor  claselor  a 11-a A, C, D, E  informarea „Să vorbim despre bani și bănci„  despre istoria băncilor din România, despre apariţia banului și  a monedei Euro.

 

Marţi, 18. 11. 2014, în laboratorul Multimedia dna profesoară Carmen Florescu a propus spre dezbatere elevilor clasei a 9-a C, subiectul Regimul de odihnă și alimentaţie.

Cum tematica acestui an în Săptămâna Educaţiei Globale a fost Securitatea alimentaţiei (risipa, sănătatea hranei, conservarea hranei), şi a vizat protecţia consumatorului, responsabilitatea  socială, sărăcia, zone dezavantajate,   antreprenoriat,   sănătatea  solului și a mediului, s-a continuat activitatea începută anul trecut Săptămâna fructelor și legumelor. Sub coordonarea dnei profesoare Carmen Florescu, responsabilul SNAC din liceu, elevii au strâns la cantina școlii fructe și legume pe care apoi le-au donat copiilor cu posibilități mai reduse.

Doamna profesoară Alina Sauciuc a desfăşurat în laboratorul de biologie activitatea Verdele si sănătatea.

Clubul Tienrilor Antreprenori, coordonat de doamna profesoara Dorina Mormocea și susţinut de elevii clasei a 11 – a au desfăşurat în această săptămână mai multe activități:

Pe 19.11.2014, elevii clasei a XI-a B coordonaţi de doamnele profesoare Taina Grigoriu, Graţia Preoteasa, Dorina Mormocea și Mihaela Voivod alături de Elena Petrariu (Liceul Tehnologic “Arhimandrit Chiriac Nicolau”, Vînători Neamț) au lansat ghidul pentru tineri, “Mãnâncã sãnãtos și fi activ”.

 

Pe 18 și 19 noiembrie 2014 proiectul „Ȋmpreunã pentru mișcare sãnãtate și fair-play” din cadrul Clubului I <heart>sport și-a propus promovarea unui stil de viaţã raţional, bazat pe mişcare şi o alimentaţie echilibrată, dar şi facilitarea includerii sociale a tinerilor beneficiari ai Asociaţiei de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamţ. Proiectul este coordonat de doamnele profesoare Dorina Moromocea și Mihaela Voievod și este realizat împreună cu elevii clasei a XI-a B. Activităţile se desfășoară săptămânal la CNI.

 

Ca de fiecare dată elevii claselor de gimnaziu, pentru că sunt mici și inventivi s-au arătat interesați de activitățile din această săptămână, etalându-și și talentul artistic. Au arătat cu aceasta ocazie ca fructele și legumele sunt bune și pentru sculptat, nu doar pentru mâncat. Munca lor a fost deliciul tuturor celor ce au trecut pe la etajul I al CNI.

Coordonată de doamnele profesoare Săndulescu Lăcrămioara și Taina Grigoriu, expoziția “Armonii de toamnă”a fost pe deplin reușită.

 

În cadrul Săptămânii Globale a Educației,la inițiativa profesorilor coordonatori ai proiectului Eco Școala (Prof. Grigoriu Taina și Prof. Fronea Mariana) a avut loc activitatea Coșuri de fructe în fiecare clasă. Elevii ciclului gimnazial alături de cei ai ciclului liceal  s-au mobilizat în colorarea unui colț al clasei cu un coș de fructe măcar într-o zi a săptămânii , arătându-se astfel dornici de a accepta  un stil de viață sănătos  în ciuda diverselor alimente nesănătoase  consumate astăzi de către tineret

 

S-au desfăşurat și activități în cadrul proiectului Dezvoltarea competențelor emoționale la elevi, coordonat de dna. tehnician  Olga Panainte.

Marţi, 18. 11. 2014, agentul șef adjunct Veronica Vîntu, Inspectoratul de Politie Neamţ  și dna. Eliza Ventaniuc, asistent social la Centrul Judeţean de Resurse și Asistență Educaţională Neamţ,  au dialogat cu elevi ai claselor a 9- a E si a 10 – a D despre Modalitățile  de abordare și rezolvare a unui conflict. Elevii au fost coordonaţi de dna prof. Mariana Fronea, dna. prof. Mirela Mititelu, Mariana Mândru și de dnl. prof. Florin Brînzei.

Miercuri, 19.11. 2014, dna. Carmen Dumitreasa, medic la Compartimentul de Programe de Promovare a Sănătății, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, le-a vorbit elevilor claselor a 5-a A si B, despre ce înseamnă  Alimentaţie sănătoasa. Clasele au fost coordonate de dna. prof. Taina Grigoriu, dna. prof. Laura Chertic, dna. prof. Cristina Luca, dnl. prof. Vasile Lazar.

Joi, 20.11.2014  în cadrul aceluiaşi proiect, Dezvoltarea competentelor emoţionale la elevi, s-a desfăşurat activitatea Percepţii și atitudini asupra timpului liber, susţinută de dna. psiholog Mihaela Chirilescu, Direcţia  Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului, Neamţ. Au participat elevii claselor a 9-a C, D, E si F, coordonaţi de dnele. prof. Gabriela Blaga, Carmen Florescu, Laura Chertic, Elena Costrachevici, Mariana Mândru, Mariana Fronea.

Joi, 20.11.2014, si Vineri 21.11.2014  dna. avocat Mihaela Nichifor, a dezbătut cu elevii claselor a 7-a A, a 8-a B, a 9-a A, a 9-a F, a 10-a B a 11-a A, 11- a F si a 12- a E, tema Libertate și responsabilitate. Elevii au fost  coordonaţi de dnele. prof. Elena Costrachevici, Elena Andone, Claudia Jinaru, Mihaela Ghinet, Luminita Cozma, Maria Berea, Cristina Iftime, Teodora Hulpoi, Taina Grigoriu.

Pentru ca educatia inseamna si  respectarea diversităţii şi a comunicării interculturale, suntem convinsi ca pentru avea o comunicare interculturala este nevoie de limbi moderne.

Doamnele profesoare de engleză au antrenat în aceasta săptămână elevii în activități educative. Respectând tema Săptămânii Educaţiei Globale,  Food Security, doamnele profesoare Claudia Jinaru și Silvia Morțe au organizat echipe de elevi și au participat la Concursul Global Village. Elevii au făcut prezentări Powerpoint sau prezentări directe, urmate de întrebări din partea juriului. Participanţii,  Răzvan Berbece – 8 B, Raclariu Radu – 9 D (prof. Claudia Jinaru), Ghiurea Dragoş, Pascariu Răzvan, Horghidan Alexandru, Covrig Bogdan – 10 E, Smău Raluca – 12 E (prof. Silvia Morțe) au obţinut Premiul al treilea.

Săptămâna Educaţiei Globale s-a încheiat cu participarea trupei de teatru Chouette la a VI-a ediție a Festivalului de teatru bilingv EUGEN IONESCU la  Buzău, festival cu participare națională, înscris în calendarul MEN.

Anul acesta ne-am prezentat cu piesa Les lumières de Django, o adaptare a lui Paul Madec după o poveste a fraţilor Grimm. Personajele au fost interpretate de Ana – Maria Ungureanu – 8 B, Mihai Șchiopu – 9 C, Ramona Curcan – 9 E, Mădălina Curcan – 10 B, Răzvan Marcoci – 10 B, Bogdan Ciurezu – 10 E, Ana Țepuc – 11 C, Ioana Corduneanu – 11 D, Georgiana Mihăilescu – 11 D, Dan Ricinschi, 11 D, Mălina Costan – 11 D, Aniela Petrilă – 11 D. Coordonatorii trupei au fost doamnele profesoare Raluca Ene, Teodora Hulpoi și Alina Pamfil. Membrii trupei s-au intors de pe podium  cu cupa și diploma de Premiul II.

[galerie]