VOCI DE COPII – ECOU PESTE MĂRI ȘI ȚĂRI

Existența unui Festival de literatură pentru copii ”Șotron pe mare”, mai ales în apropierea zilei de 1 iunie, ni s-a potrivit ca o mănușă deoarece se finalizase o primă versiune a noului volum  Lumea prin ochii celor mici, cărticică realizată de data aceasta de către elevii clasei a V-a B, în cadrul opționalului transcurricular de Limbă și literatură română și Informatică  Călătorie în labirintul cunoașterii. Bucuria Irinei Ștefan, elevă în clasa a IX-a A, care cu talentul ei a dat viață grafică configurărilor literare ale celor mici și care a diseminat informația despre existența acestui eveniment, a fost molipsitoare. Totul a avut loc foarte repede, Adelina Creangă, Iris-Petra Lăcătușu și Petru- Alexandru Pantofaru s-au lăsat provocați de acest minunat ”Șotron pe mare” și vocile lor au răsunat, dând culoare și un  farmec suplimentar textelor care inițial au fost ferecate doar în mințile lor.

Festivalul  de literatură pentru copii – Granada-Lisabona-Tunis-Rabat-Suceava, aflat la a doua ediție, e inițiat de Oana Ursache, de la Lectoratul Român al Universității  din Granada, Spania, iar din comitetul de organizare fac parte membri ai Institutului Limbii Romane, ai Lectoratului Român de la Universitatea din Lisabona, ai Lectoratului Român de la Universitatea El Manar & Institutul Bourguiba de Limbi Moderne din Tunis& Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis (Lia Faur), ai Lectoratului Român de la Universitatea Mohammed V din Rabat,  ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Șotron FILIT Iași. Partenerii festivalului sunt Ambasada României la Madrid, Ambasada României la Lisabona, Ambasada României la Tunis, Ambasada României la Rabat. Colaboratori: Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, RIER – Rețeaua Internațională de Studii Românești, Asociația De Basm, Școala de acasă.

Experiența a fost una cu adevărat formatoare, declară Irina: ” ea m-a ajutat  să descopăr ce înseamnă cu adevărat lucrul în echipă și, mai ales, efectul miraculos al graficii în estetizarea ideilor. M-am simțit foarte apreciată și sper că o fărâmă din ființa mea s-a reflectat în tot acest demers artistic.”

Tuturor celor care vor să împărtășească această bucurie cu noi, le oferim posibilitatea de a accesa pagina https://www.facebook.com/Children-ni%C3%B1os-copii-174979390113787/.

Prof. Carmen Zaharescu