Datorită faptului că acest eveniment a fost extrem de apreciat la noi în ultimii ani, Colegiul Național de Informatică a consacrat și anul acesta o întreagă săptămână, 21 – 28 septembrie, sărbătoririi Zilei Limbilor Europei.

Având ca scop valorificarea beneficiilor educației interculturale, catedra de limbi moderne – prof. Ene Raluca, Chelaru Elena (limba franceză); prof. Morțe Silvia, Drăgan Claudia, Stan Brândușa (limba engleză); prof. Mitrea Elena (limba germană) și-a propus pentru acest proiect ca obiectiv principal creșterea interesului, simpatiei şi atașamentului elevilor Colegiului Național de Informatică, faţă de studierea limbilor engleză, franceză și germană, deoarece acestea sunt simultan un excelent mijloc de facilitare a schimburilor culturale, științifice şi tehnice; prestigioase limbi literare, riguroase limbi filozofice şi ştiinţifice, limbi internaţionale şi oficiale ale diplomaţiei.

Elevii din clasele 5 – 12 au fost bucuroși să demonstreze în această săptămână, pe lângă disponibilitatea de a lucra în echipă chiar și în mediul online, competențele de comunicare în limbile studiate, competențele digitale, dorința  de a se informa și de a-și informa colegii asupra multor aspecte interesante din cultura țărilor europene

În contextul pandemiei, elevii nu au mai realizat spectacole împreună,  diversele activități desfășurându-se  în sălile de clasă și, desigur, în mediul online, pe platforma TEAMS. Entuziasmul, dorința de cunoaștere și de exprimare au caracterizat și anul acesta pe participanții la acest proiect.

Elevii, și cei din clase și cei de acasă în aceeași măsură, au avut posibilitatea să prezinte colegilor lucrări, referate, PPT –uri despre importanța învățării celor trei limbi moderne predate în colegiul nostru. Cei mai mici au avut chiar și colaje, pe care le-au postat pe platformă pentru a putea fi văzute de colegii cu care nu erau împreună.

Activitatea Crossing Borders a constat în simularea unor întâlniri între persoane care locuiesc în diferite țări ale Europei. În cadrul jocurilor de rol protagoniștii au încercat să se cunoască mai bine unii pe alții, realizând dialoguri în limba engleză cu întrebărî și raspunsuri despre ei înșiși, dar și despre obiceiuri ale comunității din care fac parte.

Elevii au avut, de asemenea, activitate de audiție activă a cântecului Crossing Borders, iar la final au cântat împreună.

În unele clase s-a explorat site-ului Uniunii Europene dedicat Zilei Europene a limbilor moderne. Acitivitățile cele mai atractive au fost cele din secțiunile Lucruri interesante, Jocuri și Divertisment și Evaluează-ți capacitățile lingvistice.

La biblioteca școlii doamna bibliotecară Mirabela Moisă a organizat anul acesta, o expozitie de cărți, ghiduri, dicționare care promovează  diversitatea lingvistică, plurilingvismul, și facilitează învățarea limbilor străine pe toată durata vieții.

Prof. Raluca Ene