În săptămâna 9 – 13 noiembrie, la Colegiul Naţional de Informatică s-au desfășurat alte activităţi din cadrul Programului Olimpiadele Kaufland.

Din domeniul MEDIU, luni, 9 noiembrie a avut loc o activitate de reciclare de plastic şi sticlă. Cu mic cu mare elevii au adunat peste  20 kg de plastic şi sticlă, ducând astfel la bun sfârșit activitatea.

Marți, 10 noiembrie, după ce elevii au identificat locul din curtea şcolii care avea nevoie să fie înfrumusețat, elevii claselor a 11 –a F şi a 11 D, împreună cu profesorii Diana Bejan şi Vasile Lazăr au plantat  100 de bulbi de flori de primăvara – crini, narcise şi crăiţe de primăvară, donați de Nistor Sebastian de la clasa a 11- a F.

Miercuri, 11 noiembrie de la ora 13.00, elevii clasei a 10-a A, împreună cu doamna dirigintă Cristina Iftime, au realizat o acțiune de ecologizare în curtea şcolii. În acest scop, au greblat şi au curăţat spaţiile verzi de frunzele uscate pe care le-au adunat în saci menajeri şi în containere speciale. După curăţarea spatiilor verzi au măturat aleile şi scările din curtea şcolii.

În domeniul SPORT ŞI SĂNĂTATE, luni, 9 noiembrie, a început a doua competiție din acest an a Cupei Bombo, iar vineri a avut loc finala. Activitatea a fost coordonată de domnul profesor Florin Brînzei şi de elevii Adrian Gliga, 11 B şi Alin Băluţ, 11 F.

Pentru joi, 12 noiembrie, Adrian Vasiliu de la  clasa a 9-a E a organizat, împreună cu profesoara coordonatoare,  Raluca Ene, o activitate care să promoveze stilul de viață activ. În acest scop elevul şi-a invitat sensei-ul de arte marţiale, practicat de 25 de ani de Aikido şi Tai Chi.  Acesta a explicat elevilor ce înseamnă în China un stil de viaţă activ şi a exemplificat prin filme din arhiva personală,  făcute  în templele budiste de pe Wudang şi prin povestiri din experiențele trăite din perioada când a vizitat China. La activitate au participat elevii claselor a 10-a D şi a 11- a D şi doamnele profesoare Raluca Ene şi Mariana Fronea.

Tot joi, 12 noiembrie, doamna profesoară Carmen Dascălu le-a invitat pe doamnele doctor stomatolog Liliana Andronic şi  farmacist Mihaela Albiş. Dna doctor le-a vorbit copiilor despre modul în care trebuie să îşi îngrijească dinții, cum se face periajul corect al danturii, care sunt produsele recomandate pentru îngrijirea zilnică a dinților, când şi cum se folosește aţa dentară şi apa de gură.

Dna farmacist i-a învăţat pe copiii cum trebuie să îşi aleagă produsele pe care le folosesc pentru îngrijirea cavității bucale, ce conțin acestea şi care sunt compozițiile recomandate pentru vârsta lor.

Din partea farmaciei la care lucrează dumneaei, le-a oferit copiilor câte o pastă de dinți, o periuță de dinți şi un voucher de discount 10% pentru orice produs de igienă orală pe care vor dori să îl achiziționeze.

În domeniul ŞTIINŢĂ, CULTURĂ, EDUCAŢIE, s-au desfășurat următoarele activităţi: marți, 10 noiembrie, doamna director,prof. dr. Daniela Neamțu a realizat, împreună cu clasele a 11-a A şi a 11 – a D o lecție de Educație financiară în care elevii au creat programe informatizate , cu funcții lineare pentru utilitățile marginale ale unor bunuri de consum ( ciocolată, carne, telefoane mobile, ghete), au introdus variabile de preț și venit, stabilind pentru fiecare situație programul de achiziții optim. Au prezentat proiectele colegilor și au răspuns întrebărilor celorlalți.

Luni, miercuri şi joi, elevul Flavius Busuioc, de la clasa a 12-a A, aspirant la Facultatea de Arhitectură,  a susținut trei activităţi de Estetică urbană în care a prezentat evoluția arhitecturii din antichitate până în prezent, folosind schițe personale realizate pe arhitectura egipteană, greco – romană, gotică, renascentistă și barocă.  I-a provocat pe elevii participanți să-și imagineze și proiecteze locuința. Activitățile au fost organizate de profesorii Cristina Iftime, Raluca Ene, Silvia Morţe, Mirela Mititelu şi Nicu Luca.

Elevii CNI şi profesorii Raluca Ene şi Carmen Zaharescu au realizat şi două vizite culturale: cei de clasa a 5-a A şi a 6-a B la Muzeul de Științe ale Naturii, unde au vizitat expoziția de reptile vii şi şi-au îmbogăţit astfel cunoștințele despre viața animalelor, iar cei din clasa a 11-a F, au participat la o conferință închinată filosofului Vasile Conta, odată cu împlinirea a 170 de ani de la nașterea acestuia. Conferința a fost susținută de prof. dr. Florin Cântec de la Arhivele Naționale – Iași, iar ca invitați au participat dl Dan Iacob, reprezentant al Bibliotecii G. T. Kirileanu, dl Daniel Pavăl, director Arhive Naționale, Neamț și dl Emil Nicolae.

Tot vineri, dna profesoara Cristina Iftime a explicat elevilor cărora le este diriginta, clasei a 10-a A, cum să acorde primul ajutor în caz de sufocare. Elevii au fost deosebit de interesați în a cunoaște mai multe despre situațiile de sufocare și metodele de acordare a primului ajutor, recunoscând că aceste situații sunt cel mai des întâlnite în viața de zi cu zi. Unii elevi au povestit momente din viața lor în care s-au confruntat cu situații de sufocare, apoi au vizionat filmul de prezentare al metodei, film preluat de la curs PRIM AJUTOR – ASVSU & ADRA Romania. În final au explicat teoretic manevra.

În finalul zilei de vineri, doamnele profesoare Carmen Dascălu, Mirela Mititelu, Cornelia Ţăbârnac, au mers împreună cu elevii claselor a 8-a A, a 9-a D şi câţiva elevi de la a 11-a A şi a 11-a D au participat la o vizită de documentare la  SC Apaserv SA, furnizorul de apă al orașului Piatra Neamț şi al suburbiilor acestuia, vizită în care li s- a prezentat “Drumul apei”, de la captarea din lacul de acumulare Bâtca Doamnei, până la Stația de epurare de la ieșirea din oraș.

[galerie]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”SnsVq2QzQl8″]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”tui4EsYzTkk”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”w8ji-ndPt9M”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”sjAiOP-pDKQ”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”wZ8XRuB9DEs”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”cDWs83dXn9o”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”ItOh1Ti5j4o”]

[youtube width=”512″ height=”360″ video_id=”_WXWdpZJJJw”]