“DACIA – HORA EUROPEI”

PROIECT CULTURAL INTERNAŢIONAL – CENTENAR 2018

GRECIA – Volos

29 Aprilie – 4 mai

Acest proiect a fost iniţiat de către Centrul Cultural European Dacia din Chişinău, coordonat de doamna Viorica Oprea în calitate de preşedinte, şi realizat în colaborare cu Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, reprezentat de doamna Prof. Dr. Daniela Neamţu, în calitate de Director, şi profesorii Mariana Fronea şi Alina Sauciuc – coordonatori ai proiectului.

Şi pentru că scopul acestui proiect a fost cunoaşterea şi promovarea patrimoniului cultural –  istoric  românesc în afara graniţelor ţării, norocul a fost de partea noastră şi am reuşit să realizăm toate obiectivele proiectului în Grecia, o ţară şi ea plină de istorie şi de tradiţii culturale foarte solide.

Grecia  şi zona Volos, este o destinaţie turistică frumoasă, unde te poţi bucura de toate peisajele naturii.  Insule inedite, plaje întinse şi ascunse, cu nisip fin, munţi înalţi, peisaje stâncoase, dealuri pline de măslini şi pini mediteraneeni, oraşe antice şi staţiuni agitate, tradiţii frumoase, valori istorice inestimabile, ţara în care peisajul muntos şi cel marin alternează.

Încă din prima zi, am vizitat complexul monahal Meteora, unul dintre obiectivele turistice aflat în programul nostru, care este un complex de mânăstiri ortodoxe situat lângă oraşul Kalambaka. Ansamblul include şase mănăstiri sculptate practic în roca naturală, la marginea de nord-vest a Câmpiei Tasalia, în centrul Greciei. Am vizitat mânăstirea situată la cea mai mare înălţime, cunoscută sub numele de “Marele Meteor” şi următoarea,“Varlaam” care este construită pe o stâncă aflată la marginea pădurii de stânci. Se urcă 115 trepte abrupte şi neregulate, ce conduc paşii turiştilor, cu efort, până la intrarea în mânăstire. Turnul cu balcon pentru scripete şi plasa-lift, este edificiul care se zăreşte din depărtare şi primul care te întâmpină după urcuş. După ce asculţi şi explicaţiile ghidului şi vizitezi întregul aşezământ, pleci mai bogat spiritual şi profund impresionat de toate cele trăite la înălţime.

În a doua şi a treia zi, ne-am îndreptat spre oraşul Volos, un orăşel de provincie, situat pe marginea golfului Pagastic. Centru industrial şi port comercial cu activităţi îndreptate în special spre industrii şi comerţul cu fructe, Volos este însă şi o staţiune balneară agreabilă. Străzile principale ale oraşului Volos poartă nume legate de istoria seculară a muntelui Pelion care este cunoscut ca reşedinţa de vară a zeilor şi Muntele Centaurilor. Am vizitat satele pitoreşti Portaria şi Makrinitsa situate la înălţime pe muntele Pelion, impresionante prin vegetaţia deosebită cu platani seculari şi alţi arbori exotici dar şi prin panorama spectaculoasă asupra oraşului Volos şi a golfului Pagastic.

In următoarea zi, am plecat în mult aşteptata croazieră către faimoasa insulă Skiathos care ne-a uimit prin  pădurile bogate de pini, cele 60 de plaje pitoreşti şi nisipul lucios, foarte fin de la vestita plajă Koukounaries unde am avut bucuria să poposim pentru două ore şi să ne bălăcim în apa prietenoasă pentru data din calendar. Până să ajungem acolo cu Elisabet Cruises şi faimosul Căpitan Costas, excursia este concepută ca o petrecere în care participanții au ocazia să înveţe câteva dansuri greceşti ca zorba, sirtaki, să fie premiați cu metaxa, să petreacă şi să se distreze. Iar grupul nostru din România chiar s-au distrat şi au dat tonul distracţiei dansând pe acorduri greceşti dar şi pe acordurile unor melodii româneşti foarte cunoscute care i-a antrenat pe toţi la distracţie.

Ajunşi spre seară la hotel, după cină, aşa cum am procedat în fiecare seară, ne-am pregătit şi am susţinut un program artistic de gală cu dansuri populare româneşti învăţate în cursul acestui proiect, cu dansuri greceşti de asemenea învăţate în serile dinainte, cu melodii de suflet românesc în acorduri de chitară şi cântec popular românesc autentic. Partenerii greci din acest proiect, prin coregraful care s-a ocupat de pregătirea noastră, împreună cu formaţia profesionistă de dansuri greceşti pe care o conducea şi cu o formaţie de muzică grecească life, au făcut ca serile petrecute în acest proiect să rămână memorabile şi toţi elevii participanţi să preţuiască valorile populare româneşti la fel cum şi grecii preţuiesc şi promovează valorile lor culturale.

Au consemnat:  Camelia CIOLPAN – clasa a XI-a A

                          Prof. Mariana FRONEA

 

O „tabără” de VIS

În perioada 28.04-5.05.2018, un grup de 41 de elevi ai Colegiului Național de Informatică , din clasele IX-XII au participat la Proiectul Cultural Internaţional „DACIA – HORA EUROPEI” dedicat Centenarului Unirii, cu scopul de a  cunoaște şi a promova valorile cultural-istorice românești în afara graniţelor, prilej cu care s-au deplasat în Grecia, regiunea Volos.

Aceștia au fost însoțiți de prof. Mariana Fronea și Sauciuc Alina și îndrumați pe parcursul taberei de doamna Viorica Oprea, preşedinta Centrului Cultural European din Chişinău, care a iniţiat şi coordonat acest proiect.

Elevii au avut un program flexibil dar încărcat cu vizite la obiective turistice din zonă precum şi cu realizare unui schimb de experiență pe tema dansului şi cântecului popular românesc şi grecesc. Au beneficiat de cursuri de dans grecesc, românesc, aqua-gym și au oferit în schimbul experienței un spectacol de dans și muzică specifică folclorului românesc .

Au vizitat Muntele Pelion și Complexul Monahal Meteora , iar în penultima zi a proiectului , aceștia s-au îmbarcat în croaziera spre insula Skiatos, au continuat distracţia cu muzică şi dansuri greceşti dar şi româneşti, şi au staționat pe plaja Koukounaries și în oraşul  Skiatos.

Aceștia au luat parte la o “altfel” de tabără-proiect, şi au rămas cu informații prețioase despre cultura şi tradiţiile celor două ţări.

A consemnat:

 Cristina Marina Apopei (KIM) – clasa a X-a D

 

Bucurie şi regrete după proiectul desfăşurat în Grecia

Am rămas cu un gust amar după plecare, cu nostalgie și cu dor de tot ce am trăit în Grecia. Încă de când am ajuns acolo am fost vrăjiți de peisajele minunate care ne înconjurau și de bunătatea,  entuziasmul și ospitalitatea cu care Vasilis, proprietarul hotelului și ulterior prietenul nostru ne-a întâmpinat. De la festivitatea de deschidere de la începutul proiectului până în ultima seară ne-am bucurat de cultura lor şi am făcut cursuri de dans popular românesc şi grecesc, mereu după cină, în ultimele două seri schimbul cultural a ajuns la apogeu, toți bucurându-ne de câteva dintre dansurile populare ale ambelor țări.

E greu de exprimat în cuvinte cât de multe lucruri frumoase are de oferit Grecia unui turist, în cele cinci zile petrecute acolo am profitat la maxim de fiecare obiectiv turistic aflat prin preajma, Complexul Monahal Meteora, muntele Pelion, orașul Volos, insula Skiathos și drumul până acolo, toate au  făcut ca despărțirea de Grecia să fie și mai grea.

Așa cum am menționat mai sus, ospitalitatea, energia și entuziasmul grecilor sunt contagioase, croaziera spre insula Skiathos a fost surpriza mult așteptată de noi și ne-a întrecut cu mult așteptările, iar fericirea ni se citea în ochi fără prea mult efort. Dar cum noi, reprezentanți de bază ai României în Grecia nu ne-am lăsat mai prejos, melodii românești răsunau de pe vapor în toată marea Egee stârnind admirația tuturor turiștilor veniți din toate colțurile lumii.

Şi nu în ultimul rând , îmi rezerv dreptul de a mulțumi în numele colegilor mei din proiect, doamnelor profesoare Mariana Fronea si Alina Sauciuc pentru grija acordată și pentru că au fost tolerante la gălăgia făcută atât în drum spre Grecia cât și pe durata șederii noastre acolo.

Așteptăm cu nerăbdare următorul proiect!!!

Mara Ilinca FRON – clasa a IX-a A

 

[galerie]