Curtea domnească a orașului Piatra-Neamț a părut neîncăpătoare, astăzi, 28 septembrie 2018, deoarece a avut loc un eveniment care i-a animat pe mulți pietreni, cu mic cu mare. Firește, Noaptea cercetătorilor, aflată la ediția a XI-a, este deja cunoscută în spațiul european și autohton și e dedicată științei, inovării. Aceasta a schimbat perspectivele asupra motivului socializării în ultima vineri din septembrie, fiind vizați cei tineri și cei foarte tineri care au fost antrenați să gasească soluții ingenioase pentru  provocările mileniului. Amploarea sa a impus o gamă variată de atribuții pe care organizatorii, voluntarii și participanții le-au împlinit cu succes.

[galerie]

Suprafața pietonală s-a transformat curând în laboratoare, unde substanțele își demonstrau forțele în funcție de propunătorii experimentelor; diferite machete ale caselor viitorului erau etalate de  expozanți; roboțeii creați din piese lego dinamizau spiritele; iar diferite produse inginerești create de micii cercetători, care mai de care mai năstrușnice, demonstrau că științele nu mai ascund taine pentru ei. Participanții au încercat să demonstreze valabilitatea principiilor fundamentale ale fizicii și să dezlege câteva curiozități legate de  științele naturii.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Piatra-Neamț, Inspectoratul Școlar Județean, Neamț, Asociația RO-Sat One și Colegiul Național de Informatică (peste 50 de voluntari, elevi și profesori, au fost distribuiți cu roluri precise pentru a asigura buna lui funcționalitate), sub atenta supraveghere a inimoasei doamnei profesor de fizică, Diana Bejan, în colaborare cu  Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de urgență ” Petrodava”, Serviciul de Ambulanțe Neamț, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț (prezent la un stand cu replici după vase cucuteniene realizate manual de către Ionela Sandrina Mihuleac).

Promovarea acestuia a avut loc în mai multe unități de învățământ din orașul nostru, de aceea participarea elevilor cu “dovezi” științifice  a generat un real vibe de colaborare: Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Național „Petru Rareș”,  Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic” Gh. Cartianu”, Colegiul Tehnic de Transporturi , Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”, Liceul Tehnologic Economic și Administrativ, Liceul particular, nr. 1 ”Aurora Ouatu”, Școala Generală Nr. 2, Școala Generală Nr. 3.

Ca orice eveniment care se respectă, Noaptea cercetătorilor a avut doi prezentatori, pe Ramona Gaman (a XII-a C – CNI) și pe Ștefan Socola (a XII-a F – CNI) care au încercat să anuleze barierele comunicaționale, iar noutățile au fost aduse de momentul Flash-mob unde, în numele bucuriei și cel al științei, Ioana Afemei și Octavian Stanciu( a XII-a F- CNI) au dirijat mulțimea în pași de dans. Dimensiunea solemnă a fost dată de lansarea baloanelor cu heliu colorate în nuanțele naționale, pe sonoritatea Imnului național în variantă tehno, acțiune ce a avut un caracter simbolic, marcând  modalitatea Asociației RO-Sat One și a Colegiului Național de Informatică de a puncta anul Centenarului.

Dacă pentru părinți, seara de plimbare cu copilul s-a transformat subit în ore de studiu practic, pentru cei mici totul a fost fascinant, de la concursul  Space Egg( Egg Landing), la cel de Avioane de hârtie sau de Spaghetii, până la modele de bune practici inițiate sub formă de joc de către Inspectoratul Județean de Poliție( specialiști în criminalistică au adus softuri pentru prelevarea de probe și identificare de amprentă, lucrători în cadrul Serviciilor speciale, lucratori în cadrul Serviciului rutier au colaborat cu participanții), Inspectoratul pentru Situații de rgență „Petrodava”, județul Neamț, Serviciul de Ambulanțe, Neamț. Astfel, lecțiile de prim ajutor, de prevenire a situațiilor dramatice au devenit repede focus pentru mulți dintre participanți. Reprezentanții acestor instituții ne-au confirmat în interviuri nevoia de interacțiune directă cu audiența tânără, pentru că doar așa se pot exprima direct ideile și se poate obține  feed-back direct în legatură cu anumite problem de securitate.

 

Pentru a reda în cuvinte o mică parte din atmosferă, publicăm fragmente din câteva interviuri:

 

Reporter: Cine te-a motivat să participi la acest eveniment?

Elev Școala Nr.2: Profesorii care ne-au povestit despre eveniment și, desigur, munca în echipă.

Elev Liceu Particular, Nr. 1: Profesorii care ne-au anunțat de eveniment.

Reporter: Poți să descrii experimentul pe care îl reprezinți?
Elev Șc. Nr.2: Avem un vulcan construit de noi în care adaugăm bicarbonat de sodiu și apoi oțet, amestecul expunlzând devine asemănător unei lave.
Elev Liceul Particular, Nr.1: Nu e chiar un experiment departamentul pe care eu îl reprezint. Persoana care vine la standul nostru extrage un bilet pe care este o întrebare de logică. Dacă va răspunde correct, va primi o bomboană sau o carte din partea noastră.

 

Reporter: Cum este atmosfera?
Elev Șc. Nr.2: Oamenii sunt foarte încântați, ceea ce ne bucură. Nu ne așteptam să vină atât de multă lume.

Elev Liceul Particular, Nr.1:  A fost liniștit la început, dar acum e destul de aglomerat. Oamenii sunt foarte interesați de ceea ce văd la standuri, ceea ce ne oferă și nouă o stare foarte bună.

Reporter: Ce părere ai despre celelalte participări din cadrul evenimentului?
Elev ȘC. Nr. 2: Sunt experimente care mai de care, de la cele mai simple, până la cele cu mecanisme foarte complicate, spre exemplu roboțeii.

 

Reporter: Cum se reflectă asupra ta această experiență?
Elev ȘC. Nr. 2 După acest eveniment am căpătat mai multă încredere în mine, simt deja că m-a ajutat la dezvoltarea mea deoarece am învățat cum să vorbesc în public și cu siguranța voi participa și la alte evenimente asemănatoare în viitor deoarece acesta a fost unul reușit.

Reporter: Ce așteptări ai avut de la organizatori?
Elev ȘC. Nr. 2: Sincer, mă așteptam să fie mai mult spațiu. În rest, și-au făcut treba foarte bine.

Reporter: Vei mai participa în anii următori?
Elev Liceul Particular, Nr.1:  Cu siguranță, deoarce acest eveniment a ieșit foarte bine și a fost o experiență inedită.

 

Reporter: Cum a fost pentru tine organizarea? Ai fost stresată?
Kim ( organizator/voluntar CNI): A trebuit să fiu în toate părțile, dar asta a fost un lucru bun pentru că m-a ajutat să mă concentrez și să fiu mult mai conștientă de tot ceea ce se întâmpla, să văd că fiecare om în parte se bucură de anumite aspecte, de anumite experimente și așa mai departe. Plus, i-am simțit pe toți aproape.

Reporter: Ai mai accepta să organizezi acest eveniment, dacă ți s-ar propune?
Kim: Sigur că da. Îmi place să mă conectez cu oamenii și am văzut o diversitate foarte mare și anul acesta, atât din prisma experimetelor, cât și a joculețelor pe care le-am organizat.

Reporter: Știu că ai participat și acum doi ani ca expozant . Cum ți se pare acum din perspectiva organizatorului?
Kim: Mi-aș fi dorit să fiu și expozant și organizator, în acelaș timp, dar asta nu se poate. Când eram expozant, am fost puțin stresată de cum înțeleg oamenii informația și ceea ce vreau eu să explic, acum eram stresată cum explic eu voluntarilor că trebuie să fie și acolo și acolo și dincolo.

Reporter: Crezi că a ieșit mai bine decât acum doi ani?
Kim:
Da, cred că am fost mult mai uniți (anul centenarului își spune cuvântul!), am avut si flash mob-ul și oamenii au fost conștienți de această sărbătoare. Evenimentul a ieșit exact cum ne-am așteptat, poate chiar mai bine, deoarece vremea a ținut cu noi, iar voluntarii au fost pe poziții și cred că  pentru anul viitor vom valorifica la maximum această experiență.

 

Fără doar și poate, considerăm noi, reporterii, Simina Ifrim( a X-a F) și Roxana Irimia       ( a XII- a C), Noaptea cercetătorilor a certificat necesitatea organizării unor astfel de acțiuni care ne reliefează că educația face diferența în contextul contemporan.

Ecouri în presă

\