În cadrul evenimentului ”IT&FUN” organizat de Fundația INFOMAT, și finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută de Asociația Techsoup și compania SAP, elevele din clasele a VI_a A și a VI-a B de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț,  au făcut primii pași în domeniul informaticii aplicate.

Având în vedere faptul că tehnologia avansează rapid, aceasta poate reprezenta o modalitate prin care fetele să aibă acces la noi oportunități, precum și la noi mijloace de exprimare.

Deoarece fetele sunt interesate mai mult de partea creativă, prima etapă a activității a urmărit o scurtă incursiune în lista de cariere în IT, spre care acestea ar putea să se îndrepte în viitor și pe care ar fi păcat să le ignore doar fiindcă nu cunosc aceste posibilităţi.

Cea de-a doua etapă a introdus elevele participante în tainele limbajului HTML și în realizarea paginilor web. Cum HTML se perfecţionează cel mai bine în practică, după dobândirea cunoştinţelor de bază, elevele au lucrat la crearea propriilor pagini web și la funcţionalitatea lor. Pas cu pas, într-un mod plăcut și amuzant participantele au învăţat cum să stilizeze şi să aranjeze toate elementele unui site pentru ca acesta să aibă un conținut dinamic, interactiv.

Elevele au fost încurajate să experimenteze lucruri noi, să-și pună întrebări, să persevereze în dorința lor de a învăța să scrie cod, astfel încât, la un moment dat nu vor mai simti aproape nicio diferență între a juca un joc și a gândi un program.

Pentru al treilea an consecutiv, Fundația Infomat se numără printre beneficiarii de fonduri oferite pentru organizarea de evenimente în cadrul Europe Code Week. Sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

prof. Gabriela Blaga