RAPORT ANUAL DE ACTIVITATE
AL FUNDAȚIEI INFOMAT ÎN ANUL 2020

Înființată în 2004 ca organizație non-profit al cărei scop principal este asigurarea unui sprijin eficient al unei activități de instruire a elevilor unui liceu de elita – Colegiul National de Informatica – Piatra Neamț, Fundația INFOMAT și-a dovedit pe deplin eficiența în anul 2020.

În contextul pandemic al anului 2020, fundația a susținut proiectul de digitalizare a educației la nivelul Colegiului Național de Informatică. Acest proiect s-a constituit într-un model de bune practici pentru întreaga comunitate, datorită faptului că a implicat în finanțarea lui resurse umane și materiale atrase din spațiul privat, alături de cele alocate de administrația publică locală și centrală, precum și voluntariatul beneficiarilor direcți – elevii și personalul colegiului. Prin atragerea de sponsorizări în valoare de 32 000 de lei, au fost achiziționate 8 video-proiectoare și ecrane de proiecție pentru sălile de clasă, 19 tablete grafice pentru utilizarea lor de către profesori în predarea online, materiale necesare cablării interioare la rețeaua de internet.

Activitatea Fundației și-a demonstrat și latura civică, prin implicarea în rezolvarea problemelor create de criza materialelor sanitare provocată de pandemie. Parteneriatele derulate de fundație au permis implicarea voluntarilor echipei de robotică Cyb3rG0ds a Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamt în asigurarea de material sanitar în lunile martie-iunie 2020, atât de necesare la începutul pandemiei. La inițiativa Asociației Nație Prin Educație, alături de alte echipe de robotică din țară implicate în programul BRD First Tech Challenge, echipa CNI a realizat prin printare 3D partea de susținere a vizierelor la care se atașează o folie de laminat. Au fost donate viziere pentru personalul medical din localitate, de la Ambulanța Neamț, Spitalul Județean de Urgență Neamț, doctori de familie, precum și personalului de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pe acest drum nu s-ar fi pornit fără implicarea partenerilor de la societatea Grifserv, cei care participă direct la confecționarea materialelor medicale, cu resurse tehnice și umane. Prin intermediul Fundației INFOMAT, s-a alăturat efortului echipei Cyb3rG0ds un alt partener de nădejde – Enterprise Concept, sponsorizând achiziționarea unei noi imprimante 3D, dar și făcând crowdfunding pentru Fundaţia INFOMAT a colegiului. În același timp, echipa de robotică a participat la competiții demonstrative la Iași, Tecuci și Bacău. Au fost achiziționate piese pentru roboții echipei în vederea participării la noi competiții. Suma destinată activităților echipei Cyb3rG0ds în anul 2020 a fost de aproximativ 16 000 de lei.

De asemeni, au fost alocate suma de 4500 lei pentru achiziționarea de aparatură electronică la clubul de radio jurnalism, editarea și tipărirea unei cărți scrise de elevii claselor a V-a la opționalul integrat, cu titlul Călătorie în labirintul cunoașterii, premierea elevilor cu rezultate deosebite la învățătură. Fundația a susținut organizarea activităților în cadrul evenimentelor Meet and Code în parteneriat cu Asociația TechSoup România.

Au fost atrase fonduri de la diverși sponsori, printre care se evidențiază SC Andrei Games SRL, S.C. ONLINESHOP SRL, de la colectivele de părinți implicați în proiectul “Un calculator pentru laborator”, precum și personalul colegiului/părinții elevilor colegiului care au donat între 2 și 3,5% din impozitul pe venit.

Mulțumim tuturor celor care au susținut prin contribuțiile lor generoase activitatea Fundației Infomat și procesul educațional al Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț.

Cei care doresc să ne susțină în continuare îi rugăm să completeze declarația 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat (Click AICI pentru declarație 230).

Președinte fundație,
Prof.dr. Daniela Neamțu