A treia zi a continuat  cu întâlnirea dintre oamenii de afaceri şi tinerii antreprenori în cadrul concursului „Tineri de azi, antreprenorii de mâine” patronat de Camera de Comerţ şi Industrie din Neamţ şi de Junior Achievement, România. Tinerii afacerişti şi-au prezentat proiectele în faţa juriului alcătuit din directorul general al  Camerei de Comerţ si Industrie Neamţ, d-na Miron Elena si dl. Dorin Calin, Manager – Entrepreneurship & ITC, Junior Achievement Romania. La activitate au participat şi partenerii mass-media TvM Piatra Neamţ, 1Tv Piatra-Neamţ. Dl. Apopei Mihai, preşedintele CCI Neamţ, gazda competitiei desfăşurate în sala Camerei de Comerţ şi Industrie din Neamţ, a remarcat curajul tinerilor antreprenori de a construi un plan de afacere, de a-l pune în aplicare, elevii dând dovadă de maturitate în gândire. Partenerii de discuţie a tinerilor antreprenori au fost Mihai Apopii – Tehnoprod SRL, Preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Florin Isachievici – Casa Afacerilor SA, Dumitru Luca – ADF SRL, Cristian Ticuşan – Rocom Central SA, Mihaela Marian – Arianis, Dorin Capitanu – Dolinex, Ionela Benchici – CTCE, Daniela Cristian – Mavex SA, Mihai Caravan – Director Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Elena Miron – Director General Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

 

Dl. Dorin Călin, director Junior Achievement România a felicitat participanţii la această primă ediţie a competiţiei „TINERII DE AZI, ANTREPRENORII DE MÂINE”, punctând dorinţa profesorilor de a dezvolta o cultură antrepenorială în rândul elevilor, de a deveni mentori pentru tinerii învăţăcei în ale afacerilor şi, mai ales, interesul elevilor pentru promovarea unor planuri de afaceri în acord cu cerinţele unei pieţe a muncii în continuă ajustare.

 

La finalul ediţiei, locul I a fost câştigat de echipa MisteRO formată din Vasiliu Tudor, elev în clasa a XII-a B la Colegiul Naţional de Informatică, profesor coordonator dna. director al CNI, prof. dr. Daniela Neamţu. Echipa a primit o diplomă şi suma de 300 de lei, drept confirmare a ideii de afacere cu care informaticienii pietreni s-au prezentat în concurs. Pe locul II a urcat echipa Savurici de la Liceul Spiru Haret din Piatra-Neamţ, prof coordonatori Dorina Ursan şi Ciurlea Ionut Octavian, şi  echipa Vintage Style din Câmpulung Moldovenesc, Prof. coord. Ciulei Despina – Colegiul Silvic „Bucovina”, Suceava, care au primit fiecare câte 250 de lei, iar celelalte echipe SC STURIONETS, crescătorie de sturioni,  prof. coord. Ciurlea Ionuţ – Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ,  TETA, comercializare produse handmade, prof. coord. Lidia Obreja – Colegiul Naţional Pentru Rareş şi Prof. Ciurlea Ionuţ, Prof. Costrachevici Elena – Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, DESERTUL ŢĂRĂNCUŢEI, deserturi create în casă,  Prof. coord. Sandu Andreea Simona – CTC N.V. Karpen Bacău au primit premii speciale şi câte 150 de lei.

 

Începând cu acest an, ca un element de noutate, concursul de fizică pe echipe din cadrul „Concursul internaţional de matematică şi informatică” a  generat interesul elevilor, la concurs participând 11 echipaje din Iaşi, Galaţi, Suceava, Braşov, dar şi de la colegii de renume din judeţul Neamţ. Preşedintele juriului a fost domnul lector dr. Ioan Dumitru de la Universitatea „Al.I Cuza”, Facultatea de Fizică, care a propus subiectul de la proba teoretică. De asemenea, dumnealui a fost încântat de ideea  propusă de profesorii de fizică de la CNI, apreciind pregătirea ştiinţifică a elevilor şi spiritul de lucru în echipă ce caracterizează tinerii liceeni. Mai mult, dumnealui speră ca acest concurs de fizică din cadrul „Concursului internaţional de matematică şi informatică” să genereze un interes sporit şi în anii următori. Competiţia a constat în două probe, teoretică şi practic-experimentală, cu subiecte propuse de profesorii de la Catedra de fizică de la CNI, urmând ca experimentele derulate în cadrul concursului să-şi găsească finalizarea în prelucrarea informatizată a datelor, dezvoltând latura IT  a acestei discipline.

Şi elevii de gimnaziu au avut o zi de sărbătoare la CNI. În laboratorul multimedia a fost lansat volumul al V-lea al cărţii „Lumea prin ochii celor mici”. Micii scriitori şi-au împărtăşit ideile, creaţiile, totul desfăşurându-se ca o masă rotundă. Volumul îşi propune, în fiecare an, să le stimuleze creativitatea şi apetitul pentru lectură. De această dată, cei mai mici s-au lăsat provocați la lectură și interpretare de text de către colegii mai mari, care au mai publicat și în edițiile anterioare. Profesorii cordonatori ai proiectului, Teodora Hulpoi-Iacob și Brîndușa Anghel, au apreciat spiritul creativ al elevilor de gimnaziu și dorința lor de a scrie și de a-și publica lucrările, precum și talentul evident al micilor artiști, care promit să lanseze și provocări literare individuale.