Vineri, 22 februarie, s-au desfăşurat ultimele două probe din cadrul Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică, şi anume, proba pe echipe la matematică şi proba de programare. Ca şi în alţi ani, proba de matematică a fost mult aşteptată deoarece competiţia directă aduce cu sine un plus de adrenalină. Domnul preşedinte al acestei secţiuni conf. dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică din Iaşi ne-a transmis câteva din opiniile dumnealui, în privinţa ambelor probe:

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere care a fost gradul de dificultate al subiectelor la cele două probe,  individuală și pe echipe ?

Conf. Dr. Mihai Gontineac: Subiectele au avut acelaşi grad de dificultate ca și cele de anul trecut, undeva între nivel mediu spre ridicat, asemănător unei olimpiadei județene.

Reporter: În comparație cu anul trecut, elevii au fost mai bine pregătiți ? De la ce licee s-au remarcat ?

Conf. Dr. Mihai Gontineac: În fiecare an se fac remarcaţi mulţi elevi, care obțin rezultate foarte bune. Ce pot să punctez este că față de anul trecut calitatea eleviilor din afara țării a fost ceva mai scăzută, dar în schimb în țară nivelul se păstrează. S-au remarcat C.N.” Vasile Alecsandri” din Galați,C.N. „Andrei Șaguna” din Brașov,C.N. „Emil Racoviță” din Iași și, nu în ultimul rând, Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț.

Reporter: Ce element inovativ a adus proba pe echipe ?

Conf. Dr. Mihai Gontineac: Participarea față de anul trecut a fost  mult mai numeroasă, însă regulamentul a rămas la fel, iar problemele au fost concepute  în mod similar.

Reporter: Vă rugăm să transmiteți un gând pentru participanții de anul viitor.

Conf. Dr. Mihai Gontineac: Le transmit să înceapă să se pregătească de anul acesta ca să prindă premiile de la anul.

(Reporter: Cristina Tărniceru, clasa a X-a B)

La proba pe echipe, disciplina matematică, cei care au câştigat au fost  echipa Pokemon, de la C.N.” Gheorghe Vrânceanu”, Bacău. Câştigătorii au avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:

 

Reporter: Este prima participare la acest concurs ? Dacă ați mai participat, ce noutăți există în organizarea de anul acesta ?

Pokemon: a. Nu, am mai participat și înainte. În organizarea de anul acesta nu am observat nimic nou față de anii trecuți.

            b. Nu, am mai participat și în trecut. Am apreciat faptul că s-a putut participa la mai multe probe.

Reporter: Ce v-a determinat să participați la acest concurs?

Pokemon: a. Dorința de a intrat în competiție cu alți participanți de calibrul meu.

                       b. Îmi plac competițiile de acest gen.

Reporter: În ce a constat dificultatea problemelor ?

Pokemon: a. Nu au fost foarte dificile. Problemele de logică au fost mai interesante deoarece ne-au stârnit imaginația.

            b. Au fost mai dificile problemele de logică deoarece a trebuit să ne punem în funcțiune și imaginația.

Reporter: Ce părere aveți despre celelalte echipe ?

Pokemon: a. A fost o competiție echilibrată.

            b. Din punctul meu de vedere echipele au fost echilibrate, în așa fel încât toţi să avem șanse la premiul cel mare.

Reporter: Sunteți mulțumiți de prestația voastră ?

Pokemon: a. Da, suntem într-adevăr mulțumiți, mai ales că am lucrat ca o echipă fără să apară divergențe între noi.

             b. Da, suntem mulțumiți de prestația noastră.

Reporter: Ați vrea să mai repetați o experiență asemănătoare ?

Pokemon: a. La proba pe echipe aș participa și la anul cu cea mai mare plăcere, însă la cea individuală, nu cred.

            b. Da, aș mai participa cu mare drag, mai ales că am obţinut un punctaj foarte bun.

Şi secţiunea de informatică a avut o proba pe echipe, iar domnul preşedinte prof. univ. dr. Ing. Emil Creţu de la Universitatea „ Titu Maiorescu”, Bucureşti ne-a transmis următoarele gânduri:

 

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere care a fost gradul de dificultate al subiectelor la informatică la proba  pe echipe ?

Prof. Univ. Dr. Ing. Emil Crețu: La proba pe echipe la informatică, gradul de dificultate a fost cam mediu, într-adevăr au fost probleme mai complexe abordate din programa analitică a liceului, iar participanții s-au străduit să rezolve problemele cu rezultate foarte bune.

Reporter: În comparație cu anul trecut, elevii au fost mai bine pregătiți ? De la ce licee s-au remarcat ?

Prof. Univ. Dr. Ing. Emil Crețu: Da, putem spune că față de anul trecut, elevii au fost mult mai bine pregătiți, au muncit mai mult, așa încât cred eu au acordat o atenție deosebită acestui concurs. S-au remarcat patru echipe cu punctajul maxim 100 de puncte, de la Colegiile de Informatică din Roman, Piatra- Neamț, Iași și Brașov.

Reporter: Ce element inovativ a adus proba pe echipe ?

Prof. Univ. Dr. Ing. Emil Crețu: Am păstrat acelaș regulament ca anul trecut  pentru că așa am considerat că acesta răspunde cerinţei concursului, așa încât nu ne-am propus să modificăm nimic și am păstrat elementele de anul trecut.

Reporter: Vă rugăm să transmiteți un gând pentru participanții de anul viitor.

Prof. Univ. Dr. Ing. Emil Crețu: Viitorii participanți să se pregătească cel puțin ca în acest an și sperăm că vom avea o participare mai numeroasă în ceea ce privește acest concurs.

 

                                                              ¤   ¤   ¤

La probele individuale, reporterii de la Infopuls au reuşit să discute cu câţiva dintre participanţi:

Reporter:  Este prima participare la acest Concurs ?

Sebi:  Da, sunt pentru prima dată aici şi mă bucur că am oportunitatea de a participa la acest Concurs.

Reporter: Ce te-a determina să te înscrii ?

Sebastian: Sunt foarte pasionat de informatică. Din dorinţa de a mă specializa în domeniul informaticii, zilnic aprofundez această materia pentru a-mi lărgi aria de cunoştinţe. Am venit astăzi aici din dorinţa de a-mi verifica nivelul la care mă aflu şi totodată de a câştiga.

Reporter: Cum crezi că vor fi subiectele ?

Sebastian: Din perspectiva mea, subiectele vor fi de dificutate medie, cu un nivel mai scăzut decât cele de la Olimpiada Judeţeană de Informatică.

 

Măcărescu Train Sebastian  – Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret”din Suceava,

cl. a XII-a

 

Reporter:  Este prima participare la acest festival ?

Diana: Nu. Am mai participat cu doi ani în urmă şi anul trecut. Mi-a plăcut foarte mult, aşa că am revenit şi anul acesta. Cu siguranţă voi veni şi anul viitor.

Reporter: Ce te-a determinat să te înscrii ?

Diana: Eu cred că este o foarte bună pregătire pentru Olimpiada Judeţeană de Informatică . La noi în judeţ olimpiada este săptămâna viitoare şi nu prea am avut parte de concursuri anul acesta. Totodată, am venit astăzi aici pentru a ajunge în frunte!

Reporter: Cum crezi că vor fi subiectele ?

Diana:  În ultimii ani au fost foarte interesante şă sper ca anul acesta să se păstreze această tradiţie.

Filimon Marta Diana – Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil”, Iaşi

 

(Reporter: Lerghievici Andra

Fotoreporter: Darie Ioana)

 

 

Reporter:  Este prima participare la acest festival ?

Petru: Nu. Sunt a doua oară la acest festival, prima oară am fost anul trecut, iar acum doi ani am fost la Colegiul Naţional de Informatică în cadrul Festivalului şi a Olimpiadei Naționale de Informatică.

Reporter: Cum crezi că vor fi subiectele ?

Petru: Subiectele au fost foarte grele în anii trecuţi, dar acest lucru nu m-a descurajat, ci m-a făcut să realizez că trebuie să studiez mai mult pentru a-mi putea aprofunda cunoştinţele şi a putea face faţă cu brioîn acest an!

 

Petru Dimitriu, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galaţi, clasa a XI-a

 

 

(Reporter: Ioana Darie

Fotoreporter: Tărniceru Cristina )

Pentru că la această probă redacţia a identificat şi participarea lui Bartek Beuharcryk  din  Polonia, curiozitatea şi-a spus cuvântul:

Reporter: What is your opinion about the subjects?

Bartek Beuharcryk:  The subjects were not very difficult but it was hard to translate the exercise because I had difficult in writing in English.

Reporter: How did you manage to solve them? (What did you do ? )

Bartek Beuharcryk: I think I did a very good job there; probably I will take the best score.

Reporter: What do you think about Romanian students?

Bartek Beuharcryk: They are very smart and I appreciate how much they learn.

Reporter: What do you think about our town, its people, its culture?

Bartek Beuharcryk: Piatra- Neamț is a beautiful city and I really like the culture. All the people that I met were very exited to give information about the city.

Reporter: What would you like to tell the other adolescents who take part in this festival and especially to the students in this College ?

Bartek Beuharcryk: I would tell them to come to participate at this festival because it is a great experience.

Reporter: Would you like to repeat such an experience ?

Bartek Beuharcryk: Yes, I would love to repeat it, even if it will be in another country.

 

(Reporteri: Ioana Darie, clasa a- IX-a E şi Adelina Popa, clasa a X-a B)

 

În aceeaşi zi, de la ora 9.30, în incinta laboratorului multimedia, a avut loc sesiunea de comunicări metodico-ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui”, cu tema „Educaţie pentru excelenţă în mediul virtual de învăţare”, care urmăreşte transferul de inovaţie pe verticală, din medii non-formale în medii formale, utilizând tehnologiile IT. Printre participanţi s-au numărat elevi, dar mai ales profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar.

În calitate de Şcoală Mentor în programul mondial „Microsoft – Partners in Learning”, CNI a avut-o drept invitat pe doamna Sanda Foamete, reprezentantul pentru educaţie al Microsoft România, care a relevat importanţa tehnicilor moderne ca instrumente pentru actul instructiv-educativ. Dumneaei a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări:

Reporter: Colaborarea dintre Colegiul Naţional de Informatică şi Microsoft a devenit deja istorie. La început Colegiul Naţional de Informatică a fost Şcoală Inovativă, Şcoală Pathfinder, ulterior Şcoală Mentor pentru ca anul acesta să devină Academie IT Microsoft. Cum apreciaţi acest parteneriat?

Doamna Sanda Foamete: Sunt foarte mândră, că voi, Colegiul Naţional de Informatică sunteţi o şcoală care doreşte tot timpul să-şi depăşească limitele. A început ca Şcoală Inovativă, a continuat sa fie Şcoală Pathfinder, deci să vrea să-şi caute drumul în ofertele educaţionale din oraş. A devenit Şcoală Mentor ceea ce a impactat şi a ajutat alte şcoli din alte părţi ale lumii, iar acum vreţi să fiţi Academie IT ceea ce înseamnă  că elevii şi profesorii din şcoală au şansa să se specializeze în utilizarea tehnologiei şi să arate potenţialul pe care-l pot dezvolta mai departe, având acces la tehnologii care să-i ajute fie să dezvolte aplicaţii, fie să dezvolte infrastructuri. Pentru voi, elevii,  este un câştig fantastic pentru că ceea ce învăţaţi prin Academia IT Microsft vă va ajuta pe urmă în viaţă. Astăzi , nicio slujbă nu mai este exclusiv fizică, ci are şi o componentă online, iar asta o să vă ajute foarte tare.

Reporter: Continuând pe această linie există şi alte programe Microsoft care pot viza Colegiul Naţional de Informatică?

Doamna Sanda Foamete:  Cu siguranţă! În acest moment nu ştiu să spun. Mă gândesc la implicarea Colegiul Naţional de Informatică în ceea ce se numeşte Roadshow, adică în prezentarea bunelor practici prin diferite alte şcoli, dincolo de judeţul Neamţ.

 

(Reporter: Lerghievici Andra

Fotoreporter: Mancaş Răzvan)

 

În cadrul conferinţei s-au prezentat Office 365 şi oportunităţile impuse de utilizarea acestuia, de asemenea, interfaţa Windows 8, şi s-a stabilit o tele-video-conferinţă cu reprezentant de la EOS Microsoft. Elevul Răzvan Berbece din clasa a VI-a ne-a amuzat cu modalitatea inedită dată de tehnologie de a comunica cu prieteni din întreaga lume prin utilizarea. Un alt elev, din clasa aXI-a care este dezvoltator Microsoft ne-a demonstrat impactul educativ al aplicaţiei Windows Store, prin platforma educaţională concepută de acesta „Social brainz”.

Conferinţa a continuat cu prezentarea unor produse finale ale proiectului Comenius Multilateral „S.O.S. Water”, dar şi susţinerile şi discuţiile lucrărilor profesorilor din judeţ, sub forma meselor rotunde.

Mâine este ziua mult aşteptată de participanţi deaorece într-o atmosferă de sărbătoare va avea loc premierea celor mai buni la Sala” Calistrat Hogaş” de la Prefectura municipiului Piatra-Neamţ.

[galerie]